Bucketlist

Een bucketlist, wie heeft er niet van gehoord? Een bucketlist (letterlijk emmerlijst) is een lijst van dingen die je gedaan wilt hebben voordat je overlijdt. De oorsprong van het woord komt waarschijnlijk van de uitdrukking Kick the bucket, in het Nederlands de pijp uitgaan of het loodje leggen (bron: Wikipedia). De term is vooral bekend geworden door de in 2007 uitgekomen film The Bucket list, met Jack Nicholson en Morgan Freeman. Een ontroerende film over twee terminaal zieke mannen. Een aanrader om een keer te kijken.

Bucketlist, iets voor jou?

Een bucketlist of loodjeslijst, je hebt er iets mee of je moet er niks van hebben. En waarom zou je er mee wachten tot het moment dat je ziek wordt en het blijkt dat je niet meer beter zal worden? Waarschijnlijk voel je dan pas een soort van druk, een nu-of-nooit-gevoel. Dat is begrijpelijk, maar ergens ook zonde. Dat je dan pas de dingen gaat doen die je altijd nog eens wilde doen.

Je kunt je dromen dromen laten, of er actie op nemen. Zo wilde ik zelf al heel lang een cruise maken. Daar was ik gewoon erg nieuwsgierig naar, je ziet altijd van die mooi reclames over die gigantische cruiseboten. Mijn man voelde er nooit zoveel voor. Op een gegeven moment heb ik mijn moeder gevraagd of zij met mij op cruise wilde. En zo zijn we in 2016 samen een weekje naar Noorwegen geweest, op zo’n gigantische cruiseboot. Een hele leuke ervaring! Die wens kon ik van mijn lijstje schrappen.

Wat mij betreft zou ik dus niet wachten met zo’n bucketlist. Kijk wat je nu of in de nabije toekomst al kunt realiseren. En het hoeft echt niet allemaal groots een meeslepend te zijn. Want we denken dat we tijd hebben, maar dat weten we gewoon niet.

Hoe maak je een goede bucketlist?

Bij dingen voor op je bucketlist denk je misschien aan groots een meeslepend, maar dat hoeft niet natuurlijk. Parachute springen, ver weg op reis gaan, bungee jumpen, Las Vegas bezoeken (staat op mijn denkbeeldige lijst!), een boek schrijven. Dit soort lijstjes vind je legio op internet. Google maar eens op ‘bucketlist’ en je komt een top 100 en zelfs een top 500 aan ideeën tegen. Genoeg inspiratie dus. 

Het belangrijkste is volgens mij dat je denkt aan jezelf wanneer je zeg 80 jaar bent. Waar ga je spijt van krijgen dat je het niet gedaan hebt? Je weet waarschijnlijk wat ze zeggen: je hebt meer spijt van de dingen die je niet gedaan hebt, dan van de dingen die je wel gedaan hebt.

Je kunt ook heel goed variëren met de bucketlist die ik hierboven beschreef. Dat is een lijst met dingen waar je jaren over kan doen. Maar kijk ook eens naar de kortere termijn. Een maand, een seizoen, je vakantie. Zoals het plaatje hierboven. Waar word je blij van?

Maak je lijst niet te lang, kijk wat voor jou goed voelt. Anders creëert het alleen maar weer keuze stress. Tien dingen in een maand tijd is best veel. Zet er dingen op die ook echt uitvoerbaar zijn en maak ze zo specifiek mogelijk. Anders levert je lijst je alleen maar frustratie op en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Invulboekjes voor je lijst

Ik hou zelf erg van mooie of grappige notitieboekjes. Ook voor het noteren en bijhouden van je bucketlist bestaan genoeg invulboekjes. Zo heeft uitgever Lannoo een serie met de titel ‘Het bucket list boek’, niet alleen voor jezelf, maar ook voor vrienden, koppels, ouders, grootouders en nog meer. 

Overigens bestaat er ook een soort tegenbeweging, de ‘Fuck it list book: heel veel dingen die je vooral niet gedaan moet hebben!’. Want ja, er zullen ook mensen moe worden van het idee dat we altijd maar alles uit het leven moeten halen.

Tot slot

Deel je bucket list met de mensen om je heen. Behalve dat het leuk is om je dromen met anderen te delen, kun je elkaar ook helpen om je dromen te realiseren. De dingen die je uit, breng je in de werkelijkheid.
Ik geef meteen het goede voorbeeld: op mijn bucket list (die nog niet op papier staat overigens) staat Las Vegas bezoeken, een reis naar Lapland maken en elk jaar een keertje naar het casino met mijn man.

Waar kan ik je mee helpen? Heb je een specifieke vraag hierover of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.