Kosten

Wat kost een uitvaart?

Een veel gestelde vraag is: “Wat kost een uitvaart?” Een logische vraag waar niet een eenduidig antwoord op te geven is. Geen uitvaart is hetzelfde en daarmee de kosten ook niet. Dit komt omdat mensen vaak wensen hebben die per uitvaart net even anders zijn.

De een wil een crematie in besloten kring met weinig speciale wensen en de ander wil een begrafenis met een groot gezelschap. Ik ben er om je te helpen en alles uit handen te nemen waar je bij een overlijden van een dierbare niet mee bezig wilt zijn.

✅ Persoonlijk en betrokken.

✅ Mogelijk met elke uitvaartpolis / verzekering elders.

✅ Geen onverwachte kosten achteraf.

✅ 24/7 bereikbaar. 

Vaste tarieven

De begraafplaats en het crematorium hanteren hun eigen tarieven, net als de kistenmaker, de bloemist, drukker, vervoerder en andere partijen waarmee ik samenwerk. Daarnaast zijn er de kosten voor mijn begeleiding, daar houd ik een vast tarief voor aan. Voor dit tarief begeleid ik de nabestaande(n) van het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Ook na de uitvaart blijf ik beschikbaar voor vragen en begeleiding. Met dit vaste tarief weet je dus precies waar je aan toe bent. Achteraf heb je geen onaangename verrassingen met extra kosten waar je niet van op de hoogte was. Mijn werkzaamheden omvatten onder andere:

 • het regelen van een kist, mand en/of wade
 • het organiseren van een afscheidsbijeenkomst en condoleance
 • het regelen van de rouwkaart: ondersteuning bij de opmaak, de teksten en het versturen
 • het overbrengen van de overledene
 • het regelen van een thuisopbaring of opbaring op locatie
 • het zorgdragen van de verzorging van de overledene
 • het bestellen van bloemen
 • het regelen van het vervoer voor de overledene en indien nodig, voor de nabestaanden.
 • het innen van de uitvaartpolis.

Elk element van de uitvaart (zoals een kist en rouwauto) kent voordelige en duurdere tarieven, ik laat je de verschillende mogelijkheden zien. Daarbij ben ik transparant over de tarieven. Uiteraard gaat alles in overleg, want misschien zijn er wel dingen die je zelf wilt doen. Hiervoor is ook ruimte. Ik sta open voor alle wensen en zal zelf ook ideeën aandragen als dat wenselijk is. Ik help ook graag met de uitvoering daarvan. 

 

De totale kosten voor uitvaarten liggen volgens de consumentenbond globaal tussen de € 4.500,- en € 9.000,-. Door speciale wensen kunnen de kosten hoger uitvallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • de huur van een speciale locatie voor de afscheidsdienst en/of de condoleance
 • de catering voor de condoleance of het informeel samenzijn achteraf
 • het mogelijk kopen van een (familie)graf
 • een advertentie in een dagblad
 • een groot bloemstuk
 • bijzonder rouwvervoer
 • een bijzondere kist of mand.

Na ons eerste gesprek over de uitvaartwensen maak ik een helder financieel overzicht, zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent. Zo kom je niet voor verrassingen achteraf te staan en houd je controle over je uitgaven.

De factuur overhandig ik ongeveer twee weken na de uitvaart. Deze betaal je bij voorkeur door het bedrag over te maken, maar contant betalen is ook mogelijk. Een uitgebreide lijst van mijn werkzaamheden is beschikbaar op aanvraag. 

Stappenplan bij overlijden uitvaart regelen ondersteuning begrafenis crematie

Verzekeringen

Wist je dat je bij de meeste uitvaartverzekeringen vrij bent om zelf een uitvaartverzorger te kiezen? Ook als je een verzekering hebt bij een van de grote maatschappijen. Zo kun je toch altijd een persoonlijke en betrokken uitvaartbegeleider zoals mij inschakelen, die onverdeelde aandacht heeft voor jouw wensen.

Het is wel belangrijk om even goed de ‘kleine lettertjes’ te lezen van een polis en desnoods navraag te doen. Ook hier kan ik in assisteren.

Ik help je indien gewenst ook bij het uitzoeken hoeveel uitbetaald zal worden en het daadwerkelijk laten uitbetalen, dit zit bij mijn tarief inbegrepen. 

Meer informatie over het verschil in kosten tussen cremeren en begraven kun je lezen in het artikel wat ik erover heb geschreven op mijn blog. Je kunt ook volledig vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik beantwoord graag al je vragen en help je bij het maken van keuzes.

Wat anderen zeggen over In Essentie Uitvaarten

Uitstekend
Gebaseerd op 20 recensies
Jeanine van Brummen
Jeanine van Brummen
31/05/2023
Merlijn is een heel fijn mens, bij wie je je snel op je gemak voelt. Ze geeft je de ruimte om je verhaal te doen, maar is er ook voor je als je hulp of ondersteuning nodig hebt. Dat doet ze zonder veel poespas, maar juist heel betrokken en integer. Voor haar zijn dingen niet snel te gek, ze geeft je alle vrijheid om jezelf te zijn en dingen op jouw manier te doen. Dat waardeer ik erg aan Merlijn!
Vincent Korstanje
Vincent Korstanje
19/04/2023
Merlijn verzorgde een hele goede persoonlijke aanpak met een insteek dat alles kon, en ze bracht heel veel ideeën en mogelijkheden op een zeer vrijblijvende manier. Wij hadden echt het gevoel dat we een team waren en niet een standard pakket kregen van een super groot bedrijf
Ben Wuring
Ben Wuring
18/01/2023
De diensten van Merlijn hebben wij, en met name ik, als zeer prettig ervaren. Vanaf het begin is zij zeer betrokken, behulpzaam, zorgzaam en meedenkend geweest. Ik kan gerust stellen dat zonder de ondersteuning van Merlijn wij niet zo'n goed verzorgd en respectvol afscheid van mijn allerliefste vrouw en hun geweldige moeder hebben kunnen nemen. Merlijn, dankjewel!
Myra Koenen
Myra Koenen
24/12/2022
Als freelance uitvaartverzorgster heb ik voor Merlijn mogen werken. Deze samenwerking heb ik als erg prettig en fijn ervaren. Merlijn is een lieve, betrokken, integere en bescheiden uitvaartverzorgster die goed kan luisteren en families liefdevol begeleid. Ze is een echte doorzetter, heeft het hart op de juiste plek en passie voor dit mooie vak. Ik gun elke familie een Merlijn.
Heather Morrison
Heather Morrison
09/12/2022
Merlijn is een zeer prettige gesprekspartner. Ze is een rustig persoon die weet waar ze het over heeft. Prettig in de omgang en fijn om mee om te gaan. Ze luistert goed naar je verhaal en kan daar goed op aansluiten. Ze heeft een passie voor haar vak en dat merk je. Bedankt Merlijn!
Christine van Rooijen
Christine van Rooijen
26/10/2022
Merlijn Berkhout-Schippers van In Essentie Uitvaarten staat voor je klaar bij het overlijden van een naaste. Ze geeft persoonlijke zorg en laat zien dat een uitvaart natuurlijk kan zijn en niet zwaarmoedig of zwart hoeft te zijn.
Clara van Oosterwijk
Clara van Oosterwijk
14/10/2022
Toen onze moeder overleed hebben wij Merlijn gevraagd om de uitvaart te regelen. Wij zijn heel blij met hoe dat gegaan is. Merlijn heeft dat zeer rustig en professioneel gedaan. Ze was altijd bereikbaar en heel flexibel. We hebben zelf het afscheid helemaal voorbereid, maar op de achtergrond regelde zij alle praktische zaken en gaf advies waar nodig. Bij het overlijden van onze vader hadden we een grote bekende keten gevraagd, maar we zijn nu heel blij met de persoonlijke begeleiding van Merlijn. We kunnen haar diensten ten zeerste aanbevelen. Ze heeft een groot netwerk en kent alle ins en outs.
fvhilten
fvhilten
05/08/2022
Merlijn heeft ons professioneel en betrokken begeleid in het afscheid van onze moeder. Het is heel fijn één aanspreekpunt te hebben als er na een overlijden zo veel verschillende zaken op je af komen. Merlijn heeft ons steeds goed op de hoogte gesteld van de te ondernemen stappen en ons daarin zo veel mogelijk het werk uit handen genomen. Daarin is zij integer, rustig, zakelijk en geduldig. Doordat Merlijn met verschillende partners samenwerkt die zij goed kent, kon zij ons op alle gebieden maatwerk leveren naar onze wensen. Ook op de dag van de crematie hebben wij veel steun aan haar gehad.
Marjo Dekker
Marjo Dekker
13/07/2022
Als afscheidsfotograaf heb ik diverse malen met Merlijn van uitvaartverzorging in Essentie mogen samenwerken. Deze samenwerking verliep altijd erg fijn , zowel voor, tijdens als na een uitvaart . Merlijn is betrokken, vriendelijk, vakkundig, rustig en accuraat.
Arenda Oomen
Arenda Oomen
09/07/2022
Merlijn is een rustige bescheiden uitvaartbegeleider. Als afscheidsfotograaf is het heel prettig werken met haar omdat ik alle ruimte en vertrouwen krijg om mijn werk goed te doen. Diezelfde ruimte en vertrouwen geeft ze ook aan de direct betrokkenen bij een afscheid. De wensen van de familie staan voorop. Merlijn denkt mee en is heel respectvol en liefdevol op de achtergrond aanwezig. Ze treedt op de voorgrond als dat gewenst is. Een heel fijn en betrouwbare vrouw met wie ik nog heel vaak hoop samen te werken.