Hemelpost, voor wat je nog wilde zeggen

Hemelpost is post voor iemand die je moet missen. Ik kwam dit initiatief in een krantenartikel tegen. Op een aantal begraafplaatsen staan brievenbussen met ‘post voor de hemel’. Je kan hierin anoniem je brief of kaart posten. Je gedachten delen met je dierbare overledene die je zo mist. Of zeggen wat je eerder niet hebt kunnen zeggen. Zo ben je even bij je dierbare, een moment voor jezelf. Er hoeft geen adres of afzender op, je hoeft je naam er niet bij te zetten. Het mag wel natuurlijk.

Naast de brievenbussen waar je je post kunt achterlaten, is er nu ook het Hemelpost-pakket. Een luxe vormgegeven bewaarbox, waarin je de brief die je hebt geschreven voor je nabestaanden kunt bewaren. Bedoeld voor hen om te openen als jij er niet meer bent.

‘Rouw is liefde die zijn adres kwijt is.’

Hemelpost, een mooi ritueel

Onlangs zijn in de gemeente Heusden in Brabant op drie begraafplaatsen brievenbussen voor ‘hemelpost’ geplaatst. Deze begraafplaatsen liggen in Heusden, Drunen en Vlijmen. Initiatiefnemer is rouwtherapeut Willemien Jobsen uit Drunen. Zij merkte dat er sinds de pandemie bij het afscheid van dierbaren meer behoefte is aan rituelen en symbolen. Het schrijven van een brief of kaart of het maken van een tekening is zo’n ritueel. Je ‘praat’ even met je dierbare, vertelt wat je bezig houdt of waar je mee bezig bent.

De beheerder van de begraafplaats leegt elke week de brievenbussen. De post bewaart hij veilig en zorgvuldig, uiteraard ongeopend. Een ander mooi ritueel is dat alle post op Wereldlichtjesdag, de tweede zondag in december, in een vuurkorf wordt verbrand. Zo gaat de post symbolisch naar de hemel.Hemelpost dierbare herdenken brief schrijven post naar de hemel afscheid nemen

Voor iedereen beschikbaar

De brievenbussen voor hemelpost zijn voor iedereen beschikbaar. Dus niet alleen voor degene die een dierbare op de begraafplaats hebben liggen. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om je gedachten op papier te zetten. Gewoon even vertellen wat je nu doet, dat je een nieuwe baan hebt gekregen, promotie, gaat verhuizen, dat het goed met je gaat of juist wat minder, wat dan ook. Zo kan je even ‘praten’ met je dierbare overledene, er de tijd voor nemen. Een mooie manier om je dierbare te herdenken. In mijn artikel ‘Sterfdag herdenken: zes tips en ideeën’ vind je meer manieren om je dierbare te herdenken.

Een brievenbus voor hemelpost staat nog niet op heel veel plekken in Nederland. Naast de genoemde begraafplaatsen in Brabant, kun je er een vinden in het rouwcentrum van Uitvaartbureau Fiddelaers in Heeze (Brabant), in Ens (Flevoland), Driehuis (Noord-Holland en Lochem (Gelderland). In dit filmpje van Hart van Nederland geeft Willemien Jobsen toelichting op haar initiatief. Ze hoopt dat dit in meer gemeenten wordt opgepakt. Dat lijkt mij ook een mooi idee.

Hemelpost-pakket voor je laatste brief

Het Hemelpost-pakket is bedacht en ontworpen door Kimm Mulder, ook bekend als De Perkamentdichter. Samen met de brievenbussen is het een nieuwe vorm om uiting te geven aan rouw en gemis. Het Hemelpost-pakket is een product waarin jij zelf de laatste brief kunt bewaren voor iemand die je lief is. Jouw brief wordt pas gelezen als jij er niet meer bent. Post uit de hemel dus.

Als je jouw brief niet zelf wilt bewaren, dan kun je gebruik maken van de Hemelpost Express-service. Als je weet dat het afscheid niet lang meer op zich laat wachten, dan kun je je brief laten bezorgen op een datum na jouw overlijden. Op de trouwdag van je zoon of dochter bijvoorbeeld, als je weet dat je er zelf niet meer bij kan zijn. Of een ander jubileum, de dag dat jullie zoveel jaar getrouwd zouden zijn. Hoe bijzonder is dat, om op zo’n moment post ‘uit de hemel’ te ontvangen.

Hemelpost hemelpost-pakket, post uit de hemel rouw troostHet Hemelpost-pakket zie je op de foto hierboven. Het bestaat uit een luxe witte bewaarbox, een wit veertje, zijdepapier en een speciaal ontworpen map met een elastische donkerblauwe band. Aan de rechterkant van de map bevindt zich een blauwe fluwelen envelop met handgeschept wit briefpapier. Als je je brief hebt geschreven, dan bewaar je hem in de envelop op die plek. Verder is er in het midden van de map ruimte voor een kaart met een gedicht. Je kunt een gedicht kiezen uit het Hemelpostassortiment. De gedichten zijn geschreven door De Perkamentdichter.

Meer informatie over dit mooie product vind je op de website van Hemelpost. Je kunt daar ook het Hemelpost-pakket bestellen en meer lezen over hoe de Hemelpost Express-service werkt en wat de tarieven zijn. 

Heb je een vraag over Hemelpost, over een naderende uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.