Huisdier overleden, wat kan ik doen?

Je geliefde huisdier is overleden, wat te doen? Huisdieren maken vaak deel uit van je gezin, zijn een tijd bij je geweest. Logisch dat je dan verdriet hebt als je kat, hond, konijn, papegaai, paard of welk dier dan ook is overleden. Ik vond het zelf erg moeilijk en verdrietig toen mijn kat Poekie, mijn maatje, oud en ‘op’ was. Maar hij kon niet meer en ik ben met hem naar de dierenarts gegaan om hem te laten inslapen. Ik heb ervoor gekozen om hem bij de dierenarts achter te laten. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden voor het afscheid van je overleden huisdier, zoals begraven of cremeren.

Je overleden huisdier (laten) begraven

Wil je je huisdier na overlijden kunnen bezoeken? Dan is begraven een goed idee. Onder bepaalde voorwaarden mag dit in je eigen tuin. Ook zijn er op veel plekken dierenbegraafplaatsen waar je je huisdier een plekje kunt geven. 

Begraven in je eigen tuin als daar plek voor is, is natuurlijk heel persoonlijk. Je huisdier blijft zo heel dichtbij. Je kunt zelf een ceremonie of ritueel bedenken als je wilt. Wij hadden vroeger twee katten en die hebben we allebei in onze achtertuin begraven.
Gemeenten hanteren hier wel bepaalde voorwaarden voor. Zo mag je huisdier niet zwaarder zijn dan tien kilo  en moet het gat minstens een meter diep zijn. Check bij je gemeente voor de zekerheid welke regels zij hanteren. Overigens is het misschien niet zo’n goed idee om je huisdier in je tuin te begraven als je niet lang daarna gaat verhuizen of je tuin gaat herinrichten.

Heb je geen eigen plek dan is een dierenbegraafplaats een mogelijkheid. Op internet vind je er eentje bij je in de buurt. Bekijk op de website hoe ze een begrafenis voor je huisdier regelen. Vaak heeft een dierenbegraafplaats een ontvangstruimte waar je in alle rust afscheid kunt nemen. Ook kunnen ze je helpen met een mooi gedenkteken of een gedenksteen. Neem in ieder geval zo snel mogelijk na het overlijden contact op met de begraafplaats van je keuze. Het is niet verstandig je huisdier langer dan een dag in huis te houden.

Met je overleden huisdier naar een dierencrematorium

Wist je dat je je huisdier ook kunt laten cremeren? Er zijn in Nederland meerdere dierencrematoriums waar je terecht kan. Sommige zijn zelfs speciaal geschikt voor paarden en pony’s.
Veel mensen kiezen voor een crematie omdat je dan geen graf hoeft te onderhouden. Bovendien heb je na afloop een tastbare herinnering. De as kan je laten verwerken in een mooi assieraad bijvoorbeeld. Of je kiest een favoriet plekje uit van je huisdier om daar zijn of haar as te verstrooien.

De as kan je overigens alleen meenemen wanneer je kiest voor een individuele crematie. Vaak kan je ook kiezen voor een collectieve crematie (meerdere dieren van dezelfde soort) of een anonieme crematie (meerdere dieren van verschillende soorten). Na een collectieve en anonieme crematie wordt de as uitgestrooid op een speciaal strooiveld. Je kunt de as niet mee naar huis nemen.

Op internet vind je een dierencrematorium bij jou in de buurt. Neem zo snel mogelijk contact op na het overlijden van je huisdier. Je kunt je huisdier zelf naar het crematorium brengen of hem laten ophalen. Het crematorium legt je huisdier dan in een koeling tot het moment van crematie. Voor die tijd kan je op afspraak afscheid komen nemen als je dat wilt.

Andere mogelijkheden

Je hoeft je huisdier natuurlijk niet te laten begraven of cremeren. Je kunt hem ook achterlaten bij de dierenarts zoals ik heb gedaan. De dierenarts zorgt dan voor destructie (vernietiging). Zelf naar de vuilstort brengen kan ook, daar is een speciaal voor destructie bestemde container.

Een andere mogelijkheid is het laten opzetten van je huisdier (taxidermie). Misschien griezel je bij het idee of lijkt het je juist heel fijn. Je kunt zo je huisdier een plekje geven in huis en hem of haar nog aaien. Voor het laten opzetten kun je terecht bij een preparateur. Deze vind je in heel Nederland. De kosten zijn meestal wel hoger dan begraven of cremeren, omdat het prepareren nou eenmaal veel tijd kost.

Een voordeliger manier om je huisdier te laten vereeuwigen is om hem of haar te laten fotograferen of schilderen. Er zijn fotografen en kunstenaars die zich hebben gespecialiseerd in het werken met dieren. Een schilderij laten maken naar een foto kan natuurlijk ook. Je maakt zelf vast al de nodige foto’s van je hond of kat, maar een professionele fotoshoot kan best de moeite waard zijn. 

Heb je een vraag over de uitvaart van je huisdier of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.