Laatste wens vervullen

Een laatste wens vervullen voor terminaal zieke volwassenen en kinderen. Wat een mooi gebaar. We kennen in Nederland meerdere organisaties die zich hiervoor inzetten. Met behulp van vrijwilligers, die hier graag aan bijdragen. Nog een keertje naar het strand, je zus bezoeken, een dagje uit, je idool ontmoeten, een verwendag. Lees hier meer over een aantal van deze organisaties en wat zij voor terminaal zieke mensen, volwassenen én kinderen, kunnen en willen doen.

Stichting Ambulance Wens

Als ambulancechauffeur ontdekte Kees Veldboer dat je met iets kleins, veel kunt betekenen voor immobiele, terminaal zieke mensen. Hij besloot in 2007 een stichting op te richten die de laatste wens van deze mensen zou kunnen vervullen. Een groep van medisch geschoolde vrijwilligers zet zich hier elke dag voor in. Ze hebben hiervoor de beschikking over voor dit doel speciaal ontwikkelde ambulances. Terminaal zieke mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer, kunnen op deze manier nog een keer op pad. De stichting doet dit kosteloos en is daarom afhankelijk van sponsoren.
Op LinkedIn zie ik regelmatig posts van deze stichting voorbij komen met ontroerende foto’s. Het zit’ m vaak in kleine dingen. Nog een keer naar het strand, met het gezin een dagje uit, naar de Keukenhof of familie bezoeken die zelf ook niet mobiel is. Mooi toch. Op de website van Stichting Ambulance Wens vind je meer info, ervaringsverhalen en het wensenformulier om een wens aan te melden.

Make-A-Wish Nederland

De Make-A-Wish Foundation is een internationale organisatie die de (al dan niet laatste) wens van zieke kinderen vervult. Ook in Nederland kan je bij ze terecht voor wat ze een Wish Journey noemen. Ernstig zieke kinderen tussen de 3 en 18 jaar kunnen hun wens aanmelden. Vrijwilligers staan voor ze klaar om ze een mooie dag te bezorgen. Make-A-Wish “wil al deze deze kinderen een positieve ervaring meegeven door hun allerliefste wens te laten uitkomen”. Voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Even de zorgen vergeten en gewoon genieten. Je held ontmoeten, een prinses voor een dag zijn, snoep maken, een keer piloot zijn. Wat fijn dat dit speciaal voor kinderen bestaat. Kijk op hun website hoe je ze kunt ondersteunen en hoe je een wens kunt aanmelden.

Stichting Dreams4You

De Stichting Dreams4You laat de laatste wens van ernstig zieke volwassenen met een levensverwachting van maximaal 12 maanden in vervulling gaan. Die ene speciale droomwens, samen herinneringen maken. Zij willen er alles aan doen om die droomwens te realiseren. Een musical bezoeken, Gordon ontmoeten, naar Schiermonnikoog of een vlucht in een helikopter om er een paar te noemen. Onder het mom van ‘Doe iets groots voor een ander’ gaan ook hier vrijwilligers met de patiënten op stap. Een droomwens aanmelden kan via de website, waar je ook meer leest over de stichting, doneren en de vrijwilligers.

Stichting Opkikker

Deze stichting organiseert Opkikkerdagen voor langdurig, ernstig zieke kinderen én hun gezin. Een dag lang wordt het hele gezin verwend, ontzorgd en vermaakt. Er wordt een activiteitenprogramma samengesteld gebaseerd op ieders wensen. Via hun sponsor Center Parcs hebben ze een permanente locatie op De Eemhof, waar ze elk jaar zo’n 2.000 nieuwe gezinnen ontvangen. Zo hopen ze een lichtpuntje te bieden in de moeilijke tijd waarin het patiëntje en zijn of haar gezin leeft. Laatste wens of niet, hier worden alle kinderen blij van.
En het mooie is, dat een kind na zo’n Opkikkerdag ervoor kan kiezen om ambassadeur te worden voor de stichting. Zo zetten zij zich weer in voor ándere gezinnen met een ziek kind. Dit doen ze ieder op hun eigen manier, door bijvoorbeeld een sponsorloop te organiseren of een andere actie te verzinnen. Het aanmelden van gezinnen gaat via ziekenhuizen waarmee de stichting samenwerkt, of via patiëntenverenigingen. Maar jij als particulier kan ook een gezin aanmelden via de website.

Wensstichting Oppepper4all

Deze stichting vervult de wensen van chronisch zieke mensen. Volwassenen én kinderen, terminaal of niet. Mooi dat er ook aandacht is voor deze groep mensen. Door het laten uitkomen van wensen willen ze de patiënt en hun omgeving weer kracht geven. Een dagje uit als oppepper. Ook deze stichting is afhankelijk van vrijwilligers en sponsoren. Zo kun je een wens adopteren, je opgeven als fondsenwerver of wensvervuller. Leer hier meer over op hun website, waar je ook een wens kunt aanmelden.

Heb je een vraag over een laatste wens, een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.