Natuurbegraafplaats Zomerlanden: een impressie

Afgelopen 29 maart hebben collega Helma Luiten en ik een werkbezoek gebracht aan Natuurbegraafplaats Zomerlanden. Deze natuurbegraafplaats ligt in Heinenoord, onder Rotterdam. Tot nog toe de eerste en enige grote natuurbegraafplaats in Zuid-Holland. Lees verder voor een impressie in woord en beeld.

Meer lezen over wat natuurbegraven eigenlijk inhoudt? Ik schreef er eerder een artikel over.

Natuurbegraafplaats Zomerlanden: een blijvende rustplaats

De natuurbegraafplaats ligt in het noorden van de Hoeksche Waard en omvat 9 hectare. Het ligt in een stuk bos waar oorspronkelijk voornamelijk essen stonden. We hebben echter met eigen ogen gezien hoe de recente storm veel bomen heeft doen knakken!

Op de website en in de mooi vormgegeven brochure van de natuurbegraafplaats is alles te lezen over de historie en inrichting. Het gebied wordt omringd door de Oude Maas en kent daardoor unieke zoetwatergetijden. Je kunt er zelf een plek uitzoeken, alle graven kennen eeuwigdurende grafrust.

Samen met een medewerkster hebben we een rondje gelopen over de begraafplaats. We kregen een uitgebreide toelichting en konden zien dat al veel mensen een plekje aangekocht hebben. De natuurbegraafplaats is in juli 2021 geopend en er zijn al best wat mensen begraven. De begraafplaats is vrij toegankelijk als je er eens een rondje wilt lopen. De begraafplaats organiseert ook rondleidingen als je meer wilt weten of gewoon nieuwsgierig bent. Voor mensen die minder goed ter been zijn hebben ze een e-car ter beschikking (een soort golfkarretje). Deze is ook te gebruiken bij uitvaarten.natuurbegraafplaats zomerlanden zuid-holland

Impressie van de begraafplaats met op de achtergrond het ontvangsthuis. Er is nog niet veel groen te zien in deze tijd van het jaar, maar dat zal later in het seizoen ongetwijfeld anders zijn.

Een grafheuvel die nog verder zal inklinken, met bovenop een boomschijf. Deze boomschijven zijn de enige toegestane grafmonumenten. Een sobere markering die uiteindelijk ook zal opgaan in de natuur. Overigens zijn van alle graven de gps coördinaten bekend, zo kan je altijd de plek terugvinden waar je dierbare ligt begraven.

Afscheid vormgeven op de natuurbegraafplaats

De natuurbegraafplaats heeft een mooi ontvangsthuis, waar je een afscheidsbijeenkomst en condoleance kan houden. Bij mooi weer kan dit zelfs buiten op het ruime terras, als dit passend voor je is natuurlijk. De ruimte kan je inrichten naar eigen wens, in theateropstelling of meer informeel met losse groepjes zitjes. Ook wat betreft catering is er veel mogelijk. Het is warme, huiselijke plek, ik vond het een prettige ruimte met een fijne sfeer.blank

De ontvangstruimte waar zowel de afscheidsbijeenkomst als condoleance gehouden kan worden. Hier natuurlijk leeg toen wij er op bezoek waren.blank

De achterkant van de ontvangstruimte, met het terras. Via deze route begeleid je je overleden dierbare richting de begraafplaats. Vanuit de ruimte binnen ga je via openslaande deuren het terras op en zo naar beneden.blank

Merlijn en Helma.

Wil je meer weten over natuurbegraven? Heb je een specifieke vraag hierover of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.