Persoonlijke aankleding van een uitvaart

Een “persoonlijke uitvaart” is een veelgehoorde uitspraak. Fijn, denk je misschien, maar waar moet ik dan eigenlijk aan denken? Wat maakt een begrafenis of crematie nou persoonlijk? En mag het ook ‘gewoon’? Een uitvaart hoeft zeker niet groots en meeslepend (mag natuurlijk wel). Ik denk dat een persoonlijke aankleding juist in de kleine dingen zit. Je hoeft niet ver te zoeken. Wat deed iemand graag, waar luisterde of keek hij graag naar, waar kwam hij het liefst? Die dingen kun je verwerken in de rouwkaart, de kist, de bloemen, persoonlijke items voor op of bij de kist. Lees verder voor meer inspiratie. Want een persoonlijke aankleding van de uitvaart kan het afscheid net dat eigen tintje geven.

Bloemenband voor een persoonlijke bloemengroet

Met de bloemenband creëer je een unieke bloemenkrans om de kist of mand heen. “Een liefdevolle, laatste bloemenomhelzing”. De bloemenband is een op maat gemaakte band van textiel, die wordt aangebracht rondom de kist of mand. Op de band zijn allemaal lusjes aangebracht, waar je een losse bloem in kunt steken. Door in elke lus of een deel ervan bloemen te steken, ontstaat een prachtige bloemenkrans . Een mooi ritueel om bijvoorbeeld  alle genodigden een losse bloem te laten meenemen en ze zelf in de lusjes te laten steken. Als de overledene van een bepaald soort bloemen hield, dan laat je iedereen zo’n soort bloem meenemen. Zo vormt de bloemenband een nog persoonlijker geheel. persoonlijke aankleding grafkist

De bloemenband mag mee worden begraven of gecremeerd, maar je kunt hem na het afscheid ook weer van de kist of mand afhalen. Dan kun je hem meenemen als herinnering. Er zijn ook uitvaartbegeleiders die zelf een (herbruikbare) bloemenband hebben om deze te kunnen uitlenen aan families. 
De bloemenband is in verschillende kleuren, stoffen en modellen te bestellen, voor volwassenen en kinderen. Daarnaast is hij ook geschikt voor een urn. Mooi met droogbloemen bijvoorbeeld. Benieuwd naar meer foto’s en informatie over de bloemenband? Neem dan een kijkje op de website van kunstenares Jantine Kraaijeveld, de bedenker en maker van de bloemenband.

Sierlijke takken vol herinnering als persoonlijke aankleding

Wanneer iemand overlijdt, dan kan het fijn zijn om herinneringen te verzamelen van degenen die om hem of haar heen stonden. Wanneer een ouder van jonge kinderen komt te overlijden bijvoorbeeld. Wat is er dan fijner voor deze kinderen om later, als ze ouder zijn, al die herinneringen, verhalen en foto’s te bekijken. Een mooie manier om dit te doen, is om met de rouwkaart een blanco kaart mee te sturen. Vraag om hier iets op te schrijven, te tekenen of een foto te plakken, een herinnering te delen. Zo kan iedereen thuis rustig nadenken over een passende tekst, tekening of foto.

Je kunt het kaartje van een gaatje voorzien (gebruik een perforator) en bij de afscheidsbijeenkomst een paar takken neerzetten. Hier kan iedereen dan het kaartje inhangen (zet er eventueel een doos lintjes bij). Zo krijg je een prachtige herinneringsboom. Op mijn Pinterest-pagina staat een mooi voorbeeld. Deze herinneringsboom vormt een dierbaar aandenken en tegelijkertijd een mooie, persoonlijke aankleding van de uitvaart. Ook heel geschikt als alternatief voor een condoleanceboek.

Persoonlijk kamerscherm voor een intieme sfeer

Het komt misschien niet als eerste in je op, maar een kamerscherm kun je heel goed gebruiken om een afscheid een persoonlijk tintje te geven. Bij een opbaring thuis kun je een kamerscherm gebruiken om een intieme hoek te creëren waar de overledene ligt. Maar ook bij een condoleance of tijdens de afscheidsbijeenkomst kun je een kamerscherm naast de kist of mand zetten. Dit kamerscherm gebruik je vervolgens om foto’s, brieven en (condoleance)kaarten aan te hangen. Een kledingstuk kan natuurlijk ook.

Ik heb zelf een kamerscherm met lintjes waaraan foto’s en kaarten gehangen kunnen worden (zie foto). Om uit te lenen aan families voor een persoonlijke aankleding. Wanneer je de genodigden een vooraf beschreven kaartje laat meenemen (zoals in bovenstaand voorbeeld over de sierlijke takken), dan kun je die ook heel goed aan een kamerscherm hangen.Persoonlijke aankleding kamerscherm persoonlijk afscheid eigen inbreng creatieve uitvaart

Meer persoonlijke ideeën

Er zijn natuurlijk tal van manieren te bedenken om een afscheid op je eigen manier aan te kleden. Hier volgen er een aantal in vogelvlucht:

  • Zet een zee aan (gekleurde) vaasjes met een of enkele bloemen erin rondom de kist of mand. Om ze vervolgens na het afscheid aan de genodigden mee te geven als aandenken. Hetzelfde kan met kaarsjes en waxinelichtjes-houders.
  • Hang foto’s en kaarten aan een slinger die je in de afscheids- of condoleanceruimte ophangt.
  • Plak (houten) hartjes op de kist, die van tevoren beschreven of gekleurd zijn.
  • Vervang een of meerdere knoppen van de kist door een houten vlindersluiting. Deze kun je van tevoren ook zelf beschilderen, of dit door de (klein)kinderen laten doen.
  • Wanneer je overleden dierbare zelf graag schilderde of fotografeerde, dan kun je een aantal schilderijen of ingelijste foto’s rondom de kist of mand zetten.

Mocht je er zelf niet uitkomen of te overweldigd zijn, dan kun je altijd nog de hulp inroepen van een uitvaartstylist. Die heeft vast nog weer heel andere en originele ideeën. En vergeet niet zo’n mooie, persoonlijke uitvaart te laten vastleggen door een uitvaartfotograaf. Dan kun je er achteraf nog vaak naar kijken.

Heb je een vraag over de aankleding van een afscheidsbijeenkomst of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.