Een persoonlijke kist: vijf ideeën

Een persoonlijke kist voor een uitvaart op maat. Een van de weinige dingen die echt verplicht is bij een uitvaart, is dat de overledene in een ‘omhulsel’ ligt. Vaak is dit een houten kist, maar een rieten mand kan ook, of in een wade op een opbaarplank. En wat is er mooier dan het meegeven van een persoonlijk tintje aan de kist? Een mooi laatste eerbetoon. Je kunt natuurlijk een foto op de kist zetten, en persoonlijke spulletjes van de overledene. Maar er zijn meer manieren om een kist heel persoonlijk te maken. Lees verder voor vijf ideeën.

Persoonlijke afbeelding op de kist

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden heb ik kennisgemaakt met Laura van de Vijver, van Studio Hemeltjelief. Zij verzorgt het personaliseren van een kist op een bijzondere manier, namelijk door middel van ‘wrapping’. Denk aan het wrappen van een auto, maar dan van een kist. Elke mogelijke afbeelding is daarbij mogelijk, van groot tot klein. Laura maakt er een mooi ontwerp van. Zoals de kolibrie hieronder. Je kunt een afbeelding kiezen uit haar collectie, of zelf met een idee of foto komen.

Het wrappen gebeurt met duurzaam materiaal en vormt zo geen belasting voor het milieu. Er zijn verschillende mogelijkheden: de hele kist laten wrappen, alleen het deksel of alleen de kist. Het wrappen zelf verzorgt Laura op locatie, eventueel in aanwezigheid van de nabestaanden. Neem een kijkje op haar website als je er meer van wilt weten. Mocht je graag een kist willen laten wrappen, dan help ik je graag dit te regelen.

Persoonlijke kist: een zachte kist

Een zachte, houten kist. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar dit kan met de gestoffeerde kisten van Zavadi (via kistenleverancier Akidia). De kisten zijn gestoffeerd met 100% katoen of linnen, met of zonder print. Het maakt de kist heel ‘aaibaar’. De bekleding is namelijk ook gewatteerd, dat maakt het geheel zacht. Wellicht heb je moeite met een houten kist vanwege het hoekige, dan is dit een mooi alternatief. Als je overleden dierbare erg van bloemen of vlinders hield, dan zijn er een paar hele passende dessins om uit te kiezen. In mijn map heb ik van alle stoffen stalen zitten, zodat je een goed beeld krijgt bij de kleuren van het dessin. En de stof ook even kan voelen. Kijk gerust rond op de website om een idee te krijgen van deze gestoffeerde kisten.

Gestoffeerde kist van Zavadi. Dessin van Janneke Brinkman-Salentijn.

Een rieten kist voor een natuurlijke uitvaart

Zoals ik al in de inleiding benoemde, heb je naast houten kisten, ook kisten (of manden) gemaakt van riet. Het geeft een heel eigen uitstraling. Wat zachter misschien ook in vergelijking met een houten kist. Zeker als je kiest voor een mand in een ovale vorm. Of een rieten mand bij je overleden dierbare past is natuurlijk heel persoonlijk. Ik kan me voorstellen dat het in combinatie met bijvoorbeeld veldbloemen heel passend is voor iemand die graag in de natuur was. 
De materialen waarmee uitvaartmanden worden gemaakt zijn vaak wilgentwijgen of wilgentenen. Daarnaast zie je manden gemaakt van bamboe, rotan of pitriet (kern van de rotanstengel). Doorgaans zijn alle manden geschikt voor zowel begraven als cremeren. Bij cremeren is het raadzaam een extra check te laten doen door je uitvaartbegeleider of de mand hiervoor geschikt is. Soms is een zgn. invoerplank onder de mand nodig, omdat de onderkant niet helemaal glad is. Dit belemmert een soepele invoer in de crematie-oven. Kijk voor voorbeelden van duurzame, gevlochten grafmanden en grafbaren eens bij De Wilgenstudio.blank

Mand van gevlochten wilgentenen in ovale vorm (Akidia).

Persoonlijke kist: zelf versieren

Een (lichte) houten kist is heel geschikt om zelf te versieren. Met stiften, krijt en verf kun je er lieve berichtjes op achterlaten en mooie tekeningen maken. Ook heel fijn voor jonge kinderen, zo kun je ze onderdeel laten zijn van de uitvaart. Toen de moeder van een klasgenootje van mijn dochter overleed (ze was toen vijf jaar), mochten alle kinderen uit de klas die naar de uitvaart waren gekomen, iets tekenen op haar kist. Vol overgave gingen ze aan de slag om er de mooist versierde kist van te maken. Een ontroerend gezicht.
Dingen erop plakken kan natuurlijk ook, doe wat bij jou/jullie en je overleden dierbare past. Helemaal bovenaan dit artikel zie een voorbeeld hoe dit eruit kan komen te zien. Er bestaat ook een kist die is voorzien van krijtverf. Zo kun je op grote delen van de kist met de bijgeleverde krijtjes iets schrijven of tekenen.

‘Kleurjekist’

In het verlengde van bovenstaande is ‘Kleurjekist’ bedacht en ontworpen. Een ‘uitvaartkist en afscheidsritueel in één’. Het deksel van de kist is geïllustreerd met een ingefreesde tekening. Een soort kleurplaat dus. Met het bijgeleverde verfpakket ga je vervolgens deze tekening inkleuren. Heel geschikt om met een groep mensen sámen te doen. Volwassenen en kinderen. Zo ontstaat naast verbinding, een heel persoonlijke en kleurrijke kist.
Het gaat om alleen het deksel dat je beschildert. De kist zelf kan al gebruikt worden of bijvoorbeeld tijdelijk elders worden opgeslagen. Kijk op de website van Kleurjekist uit welke illustraties je momenteel kunt kiezen. Naast geïllustreerde kisten kun je ook bijbehorende producten bestellen, zoals een kleurplaat, poster of herinnering voor aan de wand van populierenhout ecoplex. Als je geïnteresseerd bent in deze bijzondere kist, dan help ik je graag om hem te bestellen. Voor elke kist plant Kleurjekist ook nog eens vier bomen, in samenwerking met Trees for all.blank

Kist van Kleurjekist met ingekleurd deksel. Gezien op de Uitvaartmarkt Woerden. Om de kist zit een zgn. Bloemenband, een band waar je losse bloemen in de lusjes kunt steken.

Tot slot

Bij geen van de genoemde leveranciers krijg ik een ‘bonus’ of iets dergelijks als een familie een product van ze afneemt. Ik vind het gewoon belangrijk en fijn om jou te informeren wat er allemaal mogelijk is. Omdat je dat zelf waarschijnlijk niet weet als je een uitvaart van een dierbare moet regelen. Zo vind je in mijn blog meerdere artikelen met tips en ideeën, voor alternatief rouwvervoer bijvoorbeeld, een stappenplan bij overlijden of een gedicht voor op de rouwkaart. Kijk gerust even rond, wellicht vind je een aantal zaken die je op weg kunnen helpen.

Heb je een vraag over het persoonlijk maken van een kist, een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.