Series en films over de dood en rouwen

Op tv, Netflix en andere kanalen komen regelmatig series en films voorbij over de dood, rouwen en herdenken. Een mooie ontwikkeling die helpt om deze onderwerpen bespreekbaar(der) te maken. Wie kent niet series als ‘Over mijn lijk’ en ‘Six feet under’? Behalve dat het helpt het onderwerp bespreekbaar te maken, is het wellicht ook gewoon fijn om herkenning te vinden. Of om je tranen eens goed te laten gaan. Daarom heb ik een aantal series en films voor je op een rijtje gezet.

‘After life’: serie over doorgaan na het overlijden van je partner

‘After life’ is een serie over de dood en rouwen, bedacht en gespeeld door de Britse acteur en komiek Ricky Gervais. In de serie speelt hij Tony, die een fijn leven heeft met zijn vrouw Lisa. Totdat zij overlijdt aan borstkanker en Tony alleen achterblijft. Rouwen, hoe moet hij dat doen? Tony gooit het over een cynische boeg, doet waar hij zin in heeft en geeft niks meer om zichzelf. De mensen om hem heen proberen met alle macht de aardige man te blijven zien én terug te krijgen die hij was voor Lisa’s overlijden. Een serie over een verdrietig onderwerp met de nodig humor gebracht. Te zien op Netflix (drie seizoenen). Hier vind je de trailer

‘Doodgewoon’: een kijkje achter de schermen van de uitvaartbranche

‘Doodgewoon’ is een zesdelige serie van de NTR uit 2017. De serie biedt een kijkje biedt achter de schermen van de uitvaartbranche in en rond Rotterdam. Elke aflevering duurt ongeveer een half uur. Ze gaan over verschillende onderwerpen, zoals een Surinaams-Hindoestaanse onderneemster die haar eigen uitvaartcentrum opent, het werk van een mortuariummedewerkster en een grafdelver, en kinderuitvaarten. De serie belicht de mensen die hun werk in de uitvaartbranche met hart en ziel doen. Hoe ervaren zij het (dagelijks) werken en omgaan met de dood? Terug te zien via NPO Start.

‘The bucket list’: wat wil jij nog doen voor je dood gaat?

Deze in 2007 uitgekomen film is het ontroerende verhaal van twee terminaal zieke mannen. Gespeeld door Jack Nicholson en Morgan Freeman. Zij ontmoeten elkaar in het ziekenhuis, een automonteur en een multimiljonair. Twee totaal verschillende karakters, die uiteindelijk met elkaar op reis gaan om de dingen op hun bucketlist te realiseren. Ik zal het verder niet verklappen, maar de film heeft een verrassende wending tegen het eind. Hier vind je de trailer. Je kunt de film kijken via bijvoorbeeld HBO Max en Pathé Thuis. Lees ook mijn eerdere artikel over bucketlists.

‘Achtste groepers huilen niet’: ook kinderen kunnen ziek worden

Een jeugdfilm uit 2012 over de stoere Akkie. Ze zit in groep acht en is gek op voetballen. Ze is er dan ook heel goed in. Maar dan wordt Akkie ziek. Gelukkig krijgt ze veel steun van haar klasgenoten en haar juf. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Als het ernaar uit ziet dat ze het voetbaltoernooi moet missen, bedenkt klasgenoot Joep een plan voor haar… De film is is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige kinderboek van Jacques Vriens. Te zien via streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland.

‘Six feet under’: van je familie moet je het hebben

Deze serie die speelde van 2001 tot en met 2005 is bijna een klassieker. De serie was erg populair en is een ‘kroniek van het leven van een dysfunctionele familie’. Het gaat over de familie Fisher, die in Californië een begrafenisonderneming runnen. Leven en dood wordt door de ogen van deze totaal ontwrichte familie bekeken. Zwarte humor voert dan ook de boventoon. Alles komt voorbij: dood, leven, rouwen, herdenken, schuldgevoel, je leven weer oppakken na een overlijden. Ondertussen krijg je ook een en ander mee hoe de uitvaartwereld in Amerika eruit ziet (of in die periode in ieder geval). De serie is te zien via HBO Max en te koop op DVD via (bijvoorbeeld) Bol. Hier vind je de trailer.

‘Over mijn lijk’: alles uit het leven halen als je weet dat je jong sterft

Deze serie mag niet ontbreken in een artikel over series en films over de dood en rouwen. Maar liefst negen seizoenen heeft BNNVARA uitgezonden. Elk seizoen wordt een aantal jongeren die te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn ongeveer een jaar lang gevolgd. Hoe sta je in het leven na zo’n boodschap? Wat betekent dit voor je familie en vrienden? Ik heb een aantal seizoenen de serie gevolgd en vind het indringende portretten, die ook tot nadenken zetten? Hoe zou ik zelf reageren? Wat zou ik nog willen doen? De series zijn terug te zien via de website van BNNVARA. Je vindt er ook artikelen over ‘hoe gaat het nu met’.

Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla

Een indringende documentaire van 2Doc uit 2013 over de jonge Priscilla. Ze is erfelijk belast met een dodelijke ziekte. Omdat ze haar moeder in de haar laatste fase enorm heeft zien lijden, kiest ze zelf voor euthanasie. De avond voor haar 26e verjaardag viert ze nog een groot feest, de dag erna overlijdt ze. Ze is moe en op en verlangt naar haar moeder.
Priscilla weet vanaf haar 16e dat ze erfelijk is belast met dezelfde ziekte als haar moeder. In deze documentaire vertelt ze haar verhaal tijdens de laatste dagen van haar leven. Ook de mensen die dichtbij haar staan komen aan het woord, voor en na haar overlijden. Ik heb deze documentaire zelf ook gekeken en kan alleen maar aan Priscilla denken als een dappere, jonge vrouw. Ze neemt de regie in eigen handen, alles verloopt zoals zij het heeft gepland. Een aanrader. Je kunt de documentaire hier kijken.

Heb je een vraag over een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.