Wat doet een ritueelbegeleider bij afscheid?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, een ritueelbegeleider. Maar wat doet een ritueelbegeleider bij afscheid, waar moet je aan denken? En wat is het verschil met een uitvaartbegeleider? Ritueelbegeleider Jacobine de Meij schreef hierover een gastblog. Want wie kan dit beter uitleggen dan een ritueelbegeleider zelf? Jacobine neemt je mee in haar manier van werken en wat zij voor een familie kan betekenen.

Gastblog door Jacobine de Meij, ritueelbegeleider

Wat doet een ritueelbegeleider?

Op het moment dat mijn telefoon gaat, is de uitvaartondernemer bij een familie en bezig met het plannen van een uitvaart. De familie geeft aan dat ze een persoonlijke uitvaart willen en hierbij ondersteund willen worden. De datum van de uitvaart is bekend en ik bekijk mijn agenda of ik kan; een gesprek met de familie, uitwerken en vormgeven van de dienst en de uitvaart zelf. Ik neem contact op met de contactpersoon van de familie om een afspraak te maken voor een kennismaking en het samenstellen van de dienst. Die kennismaking duurt meestal 1½ – 2 uur.

Met de familie neem ik door hoe ze de uitvaart voor zich zien. Iedereen heeft eigen herinneringen en vaak gaan de verhalen door elkaar. Ik schrijf mee in steekwoorden en soms schrijf ik letterlijke dingen op. Met een lach en met een traan komen de dagelijkse herinneringen voorbij, de grappen, de lieve gebaren, de ergernissen en het verdriet van het missen. Tussendoor hebben we het over muziek, kaarsen, bloemen en alle andere dingen die de familie mooi vindt. Ik luister, stel vragen, vraag door en geef iedereen het woord. Ieder mens heeft een verhaal. En dat verhaal wil ik weten, zodat ik er een heel persoonlijk verhaal van kan maken. Door mijn vragen komen er soms weer andere ideeën.

Wat doet een ritueelbegeleider wat is ritueelbegeleiding inhoud van een afscheid vorm geven levensverhaal schrijven rituelen

Persoonlijk

Ik vind het belangrijk dat iedereen een eigen plek krijgt in het afscheid, dat iedereen bewust bezig kan zijn met het afscheid. Wat willen ze meenemen in hun verdere leven. Een bewust afscheid wordt heel persoonlijk. En een persoonlijk afscheid zal hen helpen met het rouwproces en het verder kunnen met hun leven. Het kunnen vasthouden in liefde en het kunnen loslaten met gemis. Na ongeveer twee uur neem ik afscheid. Vol ideeën die ik even laat bezinken. In de auto terug naar huis luister ik naar de gekozen muziek. 

Het afscheid

Met alles wat ik heb gehoord maak ik een dienst van drie kwartier. Een mooi gedicht, een warm welkom, een levensverhaal, aansteken van kaarsen, wel of niet een ander ritueel erbij, herinneringen van broers en zussen, kinderen en kleinkinderen, een moment van stilte, een afsluiting.
Bij voorkeur werk ik met symboliek die een rode lijn vormt door de hele dienst. Het maakt een afscheidsdienst nog persoonlijker.

De familie leest alle teksten vooraf door. De tekst is pas klaar als de familie helemaal tevreden is.

Een half uur voor de uitvaartdienst ben ik ter plekke. We stemmen de laatste zaken af voordat we op een mooie en persoonlijke wijze de dienst gaan beginnen.

Jacobine de Meij Wat doet een ritueelbegeleider wat is ritueelbegeleiding inhoud van een afscheid vorm geven levensverhaal schrijven

Jacobine de Meij

Tot slot

Een ritueelbegeleider is echt een aanvulling op de uitvaartbegeleider. Waar die laatste een familie vooral helpt met de praktische zaken, ondersteunt een ritueelbegeleider bij het vormgeven van de inhoud. Samen streven we ernaar om betekenisvolle herinneringen te creëren die troost bieden.

Wil je meer weten over Jacobine de Meij en wat zij te bieden heeft? Neem gerust een kijkje op haar website www.jacobinedemeij.nl.

Heb je een vraag over het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, kist of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook

Bucketlist hoe maak je een bucketlist invulboekjes inspiratie

Bucketlist

Een bucketlist, wie heeft er niet van gehoord? Een bucketlist (letterlijk emmerlijst) is een lijst van dingen die je gedaan wilt hebben voordat je overlijdt.

Lees verder »