Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer voor als je iets anders dan anders wilt. Of milieuvriendelijk vervoer zoekt. Als een overledene op enig moment overgebracht moet worden, dan wordt daar vaak een rouwauto voor gebruikt. Een mooie, statige Mercedes of Cadillac in het zwart, zilvergrijs of soms wit. Passend voor de gelegenheid. Maar wist je dat er veel alternatief rouwvervoer bestaat? Denk aan een koets met paarden, een motor met zijspan, een bakfiets of bus.

Het is namelijk niet wettelijk voorgeschreven dat voor het vervoer van een overledene een rouwauto gebruikt moet worden. Dit biedt nabestaanden een grote keuzevrijheid in rouwvervoer. Tegelijkertijd kun je op deze manier voor een duurzaam alternatief kiezen. Zolang de overledene maar afgedekt is in een kist, mand of wade, mag er veel. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld een loopkoets. Mooi voor op de begraafplaats. Of van de kerk naar de begraafplaats. Ik heb in dit artikel een aantal van dit soort alternatieven voor je op een rijtje gezet.

Rouwbakfiets als alternatief rouwvervoer

Een rouwbakfiets past helemaal in de trend van de milieubewuste uitvaart. Maar het is ook een heel persoonlijk manier om je overleden dierbare te begeleiden. Je ervaart meer nabijheid dan wanneer iemand in de rouwauto is geplaatst. Met de rouwbakfiets kun je ervoor kiezen zelf te fietsen of om dit te laten doen. De nabestaanden lopen of fietsen er dan achteraan.  Je kunt naar eigen wens de rouwbakfiets versieren met bloemen(slingers), bladeren of wat je ook mooi vindt.
Zo wordt de rouwbakfiets een persoonlijk én milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele rouwauto. Heel bewust sámen het laatste stukje afleggen. De rouwbakfiets huur je via je uitvaartbegeleider of rechtstreeks via de website.

Op een beurs mocht ik de rouwbakfiets uitproberen. Hij fietst lichter dan je denkt.

Een rouwkoets

Nog niet eens zo heel lang geleden werd een overledene op een platte kar getrokken door paarden naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht. Tegenwoordig zijn er zeer stijlvolle rouwkoetsen te huur, maar ook nog steeds die platte kar. Het is maar net wat passend voelt. Rouwkoetsen zijn vaak wit of zwart, maar roze en grijs kan ook. Naar wens getrokken door twee of vier paarden. Een heuse Assepoesterkoets bestaat ook, geschikt voor volwassenen en kinderen. 
Het is een stijlvolle manier om je dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats te begeleiden. In het rustige tempo van de paarden leg je samen dat laatste stukje af. Stalhouderijen die deze koetsen met paarden verhuren zijn door het hele land te vinden. Informeer ernaar bij je uitvaartbegeleider als je hier interesse in hebt. Voor een paar voorbeelden kun je een kijkje nemen op de website van Stalhouderij Vijfheerenlanden.

Neem een boot als alternatief rouwvervoer

Als iemand graag op of aan het water was, wat is er dan mooier om een uitvaartboot te kiezen voor de laatste tocht. Een aantal begraafplaatsen en crematoria liggen zelfs aan het water, zodat je voor de deur afmeert. Als dat niet het geval is, dan kun je er een combinatie van maken. Een laatste rondvaart met de uitvaartboot, waarna je overstapt op bijvoorbeeld een rouwauto, loopkoets of rouwbakfiets.
Een uitvaartboot heeft voldoende ruimte voor de overledene in een kist of mand en een groepje nabestaanden. Hef samen nog eenmaal het glas aan boord of ervaar gewoon het rustgevende geluid van het water. Je uitvaartbegeleider kan je helpen dit te organiseren.

Een rouwbus

Met een rouwbus kun je net als met een boot, met een groepje nabestaanden samen je overleden dierbare begeleiden. De bus is zo aangepast dat de overledene met kist of mand erin past, samen met ongeveer twintig nabestaanden (meer of minder kan ook, afhankelijk van de soort bus). Zo omring je je geliefde met zijn of haar dierbaren tijdens de laatste rit.
Rouwbussen zijn op verschillende plaatsen te huur. Het zijn bussen met een statige uitstraling, in het (donker)grijs of donkerblauw. Uiteraard brengt de rouwbus je gezelschap na de afscheidsbijeenkomst weer terug naar het beginpunt. Een praktisch puntje: met de huur van een rouwbus bespaar je de huur van bijvoorbeeld drie volgwagens. Met de rouwbus ben je zo voordeliger uit én het is veel persoonlijker dan apart in de volgwagens zitten.

Voorbeeld van een rouwbus. Erachter zie je een Volkswagenbusje, ook te huur voor rouwvervoer.

Een rouwmotor met zijspan

Voor de motorfanaten onder ons bestaan er rouwmotoren. Zij hebben een speciale zijspan die geschikt is om een kist op te plaatsen. Hield iemand enorm van motorrijden, wat is er dan mooier dan op deze manier een laatste rit te maken. Gevolgd door een stoet aan motoren vormt het een indrukwekkend geheel.
Een rouwmotor is op verschillende plekken in Nederland te huur, in verschillende modellen. Met of zonder chauffeur, net wat de wens is. Op een uitvaartbeurs kwam ik bijvoorbeeld onderstaande rouwmotor tegen. Een bijzonder gezicht.

blank

Een uitvaart met de eigen truck

Als laatste wilde ik je deze niet onthouden. Voor ieder wat wils. Ook voor fans van vrachtwagens bestaat passend rouwvervoer. Via rouwtruckframe.nl is een frame te huur die je achter de cabine van de truck plaatst. Op het frame, desgewenst met dakje en gordijnen, past een kist. Op deze manier kan een vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld met zijn of haar eigen truck vervoerd worden.
De rouwtruckframe is universeel en daardoor geschikt voor alle merken trucks, ook oldtimers. Op de website vind je meer info en foto’s. Als iemand echt van zijn truck hield, dan zou ik niet aarzelen om op deze manier de laatste eer te bewijzen.

Tot slot

Hierboven heb ik een aantal alternatieve vormen van rouwvervoer beschreven. De lijst is zeker niet uitputtend, maar geeft een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is. Heb je (binnenkort) te maken met het regelen van een uitvaart? Lees dan ook mijn artikel “Stappenplan bij overlijden: de uitvaart”. Daarin staan wellicht een aantal zaken die je op weg kunnen helpen.

Heb je een vraag over een alternatieve vorm van rouwvervoer, een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook

Veraarden duurzame lichaamsbestemming innovatie duurzaamheid kringloop afscheid natuurlijke cyclus

Veraarden, nieuwe keuze?

Veraarden is een mogelijk nieuwe keuze van lichaamsbestemming. Een natuurlijk alternatief voor begraven en cremeren. Bij veraarden transformeert het lichaam van de overledene tot voedzame

Lees verder »