Een uitvaart regelen. 5 tips die jou helpen.

Een naaste is overleden of is in zijn/haar laatste levensfase en iemand moet de uitvaart regelen. Wat nu? Je voelt je wellicht onthand, verward, paniekerig of misschien juist rustig en helder. Je staat voor de taak zijn of haar uitvaart vorm en inhoud te geven, alleen of samen met je familie, de buren, vrienden.

Een uitvaart regelen is een serieuze taak, maar waar begin je? Heb je al een idee over de uitvaart, over het waar en hoe of weet je nog helemaal niks? Het is hoe dan ook een puzzel, zeker als je niet helemaal weet wat er allemaal kan en mag. En ook nog eens in een periode die als een achtbaan kan voelen.
Hieronder geef ik vijf tips voor het regelen van een uitvaart. Zaken waar je vooraf al aan kunt denken en zaken om aan te denken tijdens het regelen van de uitvaart zelf. Zodat je je niet zo overvallen voelt wanneer het moment daar is. Daarnaast is er natuurlijk ook een uitvaartbegeleider zoals ik die je bij de uitvaart kan helpen en uit handen kan nemen wat je zelf niet wilt of kunt regelen.

Tip 1: Zet wensen en ideeën in een uitvaartwensenboekje

Om je ideeën en wensen bij leven al vorm te geven, kun je gebruik maken van het uitvaartwensenboekje. Hierin staan een aantal vragen die je helpen om na te denken over de invulling van een uitvaart. Of het nu voor een naaste is of voor jezelf in de toekomst, je kunt het gebruiken om je gedachten te vormen en notities te maken. En het scheelt veel denkwerk op het moment dat het zover is.

Het uitvaartwensenboekje helpt ook om het gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld je vader of moeder. Wat zijn eigenlijk hún wensen en ideeën over hun toekomstige uitvaart? Hebben ze bepaalde voorkeuren? Het is fijn dit te weten zodat je rekening kunt houden met hun wensen wanneer het zover is.
tips en advies voor een mooi afscheid

Tip 2: Zoek vooraf naar een uitvaartbegeleider die bij je past

In de praktijk kom ik vaker wel dan niet families tegen die toch zijn overvallen door het moeten regelen van een uitvaart. Iets regelen is iets wat we allemaal wel eens doen, maar een uitvaart regelen is toch meer beladen en vaak emotioneel. Ook al wisten ze al een tijdje dat het eraan zat te komen. Het zit wellicht in onze cultuur dat we het onderwerp ‘dood’ willen vermijden. Maar echt, je helpt jezelf en je naasten ermee als je je (enigszins) voorbereidt.

Ga dus al op zoek naar een uitvaartbegeleider of uitvaartonderneming die je aanspreekt. Veel mensen denken dat het de uitvaartonderneming moet zijn waar je een polis hebt lopen, maar je bent meestal geheel vrij in je keuze. Check wel voor de zekerheid de polisvoorwaarden.

Zoek iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Vraag ernaar in je omgeving of zoek op internet. Je op je gemak voelen bij een uitvaartbegeleider is belangrijk, je bent immers een poosje heel persoonlijk met elkaar.

Tip 3: Een uitvaart regelen? Neem direct na het overlijden de tijd

Als een naaste net is overleden, neem dan vooral de tijd om bij haar of hem te zijn. Als daar behoefte aan is natuurlijk. Het zijn momenten die niet meer terugkomen. Je bent nog even ‘onder ons’.
Soms schieten mensen meteen in de regelmodus, maar dit hoeft niet. Als iemand thuis is overleden, dan kun je gerust een paar uur wachten voordat je de (huis)arts en de uitvaartbegeleider belt. Je moet je realiseren dat zodra ik binnenstap, toch een vreemde, het anders voelt. Je moet dan in gesprek, nadenken, beslissingen nemen. Ga dus bewust om met je tijd.

Tip 4: Kies een locatie voor afscheid waar iedereen zich prettig bij voelt

Vaak kiest een familie ervoor om het afscheid te laten plaatsvinden in de aula van het crematorium of de begraafplaats. Veel families voelen zich daar prettig bij omdat alles zich dan op één locatie afspeelt.

Een begrafenis of crematie kan ook vooraf gegaan worden door een kerkdienst of een afscheidsbijeenkomst op een àndere locatie dan de aula.

Wist je dat hierin veel mogelijk is? Van intiem in de eigen huiskamer of tuin, tot wat grootser in een sociëteit of aan het strand. Goed om hier je gedachten over te laten gaan. Kiezen we voor het vertrouwde, of past een andere omgeving eigenlijk veel beter bij de overledene en bij ons? Kijk hier voor inspiratie voor afscheidslocaties.

Tip 5: Verenig het praktische met het persoonlijke bij een afscheid

Bij de invulling van een afscheid onderscheid ik twee zaken: de praktische invulling en de persoonlijke invulling. Denk bij praktisch aan het vastleggen van de locatie, het opmaken en versturen van de rouwkaart, het kiezen van een kist, mand of wade. De persoonlijke invulling gaat meer over de afscheidsbijeenkomst zelf. Welke muziek laten we horen, wie wil er spreken, laten we een fotopresentatie zien?

Als een familie graag hulp wil bij de persoonlijke invulling, dan raad ik aan om een ritueel begeleider in de arm te nemen. Hij of zij kan bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van het levensverhaal van de overledene, desgewenst een mooi en passend ritueel bedenken om het afscheid mee te beginnen of af te sluiten en helpen om de speeches op elkaar af te stemmen. Ik vind dit geheel echt een vak apart. Door een ritueel begeleider in te schakelen krijgt dit bovendien de aandacht die het verdient. Natuurlijk heb ik ook een aantal ritueel begeleiders in mijn netwerk waar ik mee samenwerk en kan ik op verzoek het contact tot stand brengen.

Wil je naar aanleiding van bovenstaande tips wellicht een keer van gedachten wisselen of heb je gewoon een praktische of persoonlijke vraag? Neem dan contact met mij op, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook

Laatste wens vervullen droomwens droom laten uitkomen terminaal ziek chronisch ziek volwassenen kinderen

Laatste wens vervullen

Een laatste wens vervullen voor terminaal zieke volwassenen en kinderen. Wat een mooi gebaar. We kennen in Nederland meerdere organisaties die zich hiervoor inzetten. Met

Lees verder »