Bankrekening na overlijden

Wat te doen met iemands bankrekening en spaarrekening na diens overlijden? Krijgt de bank automatisch bericht of moet je dat zelf doen? Hoe lang kun je nog bij het geld? Wie hebben toegang? Allemaal vragen die omhoog komen rondom een bankrekening na overlijden. Hoe beter je je van tevoren informeert, hoe minder gedoe naderhand ontstaat. 

Als je te maken hebt met de afwikkeling van een erfenis, dan komt er meer bij kijken dan alleen de bankzaken. In een eerder blog schreef ik hierover. Onderaan dat blog vind je enkele handige links van organisaties die je hierbij kunnen helpen. Denk ook aan de sociale media. Vaak heeft iemand meerdere profielen en accounts die aandacht nodig hebben na diens overlijden.

Wat doet de bank na een overlijden?

De bank wordt niet automatisch ingelicht over iemands overlijden. Dit moet je zelf doen. Hoe dit precies moet, verschilt per bank. Informeer hier dus naar bij de betreffende bank. De meeste banken hebben een nabestaandendesk die je kunt bellen. Op hun websites vind je alle informatie hierover.

Zodra de bank is geïnformeerd, zal deze de tenaamstelling van de rekening van de overledene aanpassen. Bij de naam van de overledene komt ‘de erven van’ te staan. Dit maakt duidelijk aan ontvangers van betalingen dat deze persoon is overleden. Dit is iets wat je eventueel later nog kunt aanpassen. Wat er verder met de rekening gebeurt lees je hieronder, bij de afzonderlijke soorten bankrekeningen.

Persoonlijke bankrekening na overlijden

Als de overledene een bankrekening heeft die alleen op zijn of haar naam staat, dan zal de bank deze blokkeren zodra ze geïnformeerd is over het overlijden. Zaken zoals het internetbankieren, pasjes en creditcards zijn niet meer bruikbaar. Let op: dit geldt ook voor als je als gemachtigde toegang had tot de bankrekening. Jouw toegang als gemachtigde wordt ook geblokkeerd.

Noodzakelijke betalingen zoals huur, water, gas en licht kun je als enige nog via de rekening laten lopen. Daarnaast zijn banken verplicht om de uitvaartkosten van de geblokkeerde rekening te laten betalen. Informeer bij de bank welke gegevens de bank hiervoor precies nodig heeft behalve de factuur van de uitvaart.

Het is mogelijk om de rekening te laten deblokkeren. Als er nog redelijk wat geld op staat, dan heb je daar een verklaring van erfrecht voor nodig. Als er weinig saldo meer op staat dan voldoet meestal een gezamenlijke verklaring van de erven. Meer informatie hierover vraag je na bij de bank. 

Een en/of rekening

Als de overledene een gezamenlijke rekening had met bijvoorbeeld zijn of haar partner, dan wordt deze en/of rekening niet door de bank geblokkeerd. Het internetbankieren en de pasjes van de overledene worden wel geblokkeerd. De andere persoon met wie de overledene de en/of rekening had, blijft gewoon toegang houden. Bij de naam van de overledene komt ook in dit geval ‘de erven van’ te staan. Dit kun je eventueel later laten aanpassen.

Het kan voorkomen dat de overledene een en/of rekening had met iemand die niet de juridische erfgenaam is. In dat geval komt de nalatenschap, waaronder het (aan)deel van de overledene in het banksaldo, toe aan de erfgenamen van de overledene.

Bankzaken na overlijden bankrekening na overlijden begraafplaats nalatenschap erfenis administratie na overlijden

Spaarrekening

Een spaarrekening op eigen naam wordt ook door de bank geblokkeerd. Het is mogelijk de spaarrekening te laten deblokkeren, mogelijk met een verklaring van erfrecht. Informeer hierover bij de bank aangezien elke bank eigen regels hanteert. Dit geldt ook voor spaarrekeningen met een vaste looptijd. Of deze pas uitgekeerd worden na het aflopen van de looptijd of al eerder vanwege overlijden moet je navragen bij de bank.

Als de overledene een en/of spaarrekening had met zijn of haar partner, dan loopt deze spaarrekening door. Ook hier komt bij de naam van de overledene ‘de erven van’ te staan. Hoe de bank verder omgaat met deze gezamenlijke spaarrekening vraag je na bij de bank.

Wie mag beschikken over de bankrekening na overlijden?

Wie er mag beschikken over de bankrekening van je overleden dierbare staat in de verklaring van erfrecht. De gevolmachtigde of de executeur is bevoegd, net als de erfgenamen tezamen of de erfgenamen samen met de ander met wie hij of zij een en/of rekening had (ik bedoel niet de partner in dit geval). Wie dit precies is of zijn staat vermeld in de verklaring van erfrecht.

Automatische incasso’s en periodieke overschrijvingen

Vaak lopen er automatische incasso’s en periodieke overschrijvingen via de bankrekening van een overledene. Denk hierbij aan verzekeringen, contributies en abonnementen. Veel banken bieden als service een overzicht van deze betalingen. Kijk goed na welke je snel wilt stopzetten en welke nog even moeten doorlopen. Informeer bij de bank hoe je deze betalingen kunt stopzetten. Machtigingen voor automatische incasso’s kun je bijvoorbeeld alleen stopzetten met een intrekkingskaart van de bank, of door een brief met handtekening te sturen aan de organisatie die incasseert.

Tot slot

De bank(en) informeren over iemands overlijden heeft niet de grootste haast. Zodra de bank is geïnformeerd wordt de rekening immers geblokkeerd en is het lastiger om bij het geld te komen. Uiteraard moet je op enig moment contact opnemen met de bank, maar ik adviseer altijd om hier in ieder geval tot na de uitvaart mee te wachten. Je hebt in die eerste week na overlijden namelijk al genoeg te regelen met betrekking tot de uitvaart. Als het afscheid geweest is, heb je wellicht wat meer rust en ruimte om je bezig te houden met dit soort administratieve zaken.

Heb je een vraag over het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, kist of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook