Sociale media na overlijden

Sociale media na overlijden, wat gebeurt er eigenlijk mee? Je accounts maken deel uit van je digitale erfenis. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Nabestaanden kunnen dan vaak niet in de telefoon of laptop van de overledene. Terwijl ze dat wel graag willen, om iemand laatste foto’s te zien bijvoorbeeld. En wat gebeurt er met iemands accounts op Facebook, LinkedIn, Twitter enzovoort? Je vindt in dit artikel meer informatie over wat je zelf nú al kan doen om je digitale erfenis goed achter te laten. Maar ook wat je als nabestaande kan doen als je na het overlijden van je dierbare nergens bij kan.

Je digitale erfenis

Het lijkt wel of we tegenwoordig leven via onze digitale apparaten. Ouderen waarschijnlijk minder dan jongeren, maar toch een grote groep. Bijna iedereen heeft wel een account op een sociale media platform. Of meerdere accounts. Of bewaart foto’s in de cloud, belegt in bitcoins of heeft wachtwoorden in een digitale kluis gestopt. Dat maakt allemaal onderdeel uit van je digitale erfenis. Wat moet er eigenlijk mee gebeuren na je overlijden, heb je daar wel eens bij stilgestaan?

Het komt helaas vaak voor dat als iemand (plotseling) is overleden, de nabestaanden nergens in kunnen. Niet in de mobiele telefoon, niet in de laptop, niet bij sociale media accounts. De meeste mensen denken tijd genoeg te hebben om zaken te regelen. Maar dat wéét je gewoon niet. Daarom ook dit artikel. Om je bewust te maken van wat je achterlaat. En je te helpen met wat je bij leven al kan regelen.

Wat kun je bij leven al regelen?

Op dit moment is er nog geen specifieke wetgeving voor je digitale erfenis. Voor je tastbare erfenis zoals een huis, auto of fysieke foto’s is in de wet duidelijk wie waar recht op heeft. Wat je online bewaart of bezit valt (nog) niet onder dit erfrecht. Bedrijven geven na een overlijden niet zomaar toegang tot accounts. In de gebruiksvoorwaarden van de meeste mediabedrijven is opgenomen dat hun accounts niet overdraagbaar zijn. Dit betekent dat je account na je overlijden in handen komt van het bedrijf, en niet van je nabestaanden. Wanneer je geen inloggegevens achterlaat, maakt dat het erg lastig voor je nabestaanden om ergens bij te kunnen.

Goed dus om dit bespreekbaar te maken in je eigen kring, met je gezin, je ouders en/of je kinderen. Maak een overzicht voor jezelf waar je een account hebt aangemaakt en welke fysieke apparaten je hebt. Bij al die accounts en apparaten horen wachtwoorden. Bedenk met wie je die wilt delen en hoe. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld ieder in een envelop een papier gestopt met daarop de belangrijkste wachtwoorden. Die enveloppen zitten dichtgeplakt en in een map met andere belangrijke papieren gestopt. Simpel maar doeltreffend. En het geeft een gerust gevoel. Hier is natuurlijk ook een online variant voor, zoals online wachtwoord managers.

Ook belangrijk is om voor jezelf te bedenken wat je wilt dat er met jouw sociale media accounts gebeurt na je overlijden. Mogen je nabestaanden door je berichten op Facebook scrollen of liever niet? Als je je wensen hierover opschrijft, dan hebben je nabestaanden in ieder geval een richtlijn, een idee van wat jij wilde. Bij een aantal sociale media kanalen kun je dit nu al instellen (zie hieronder). Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je na je overlijden online blijft ‘leven’.

Sociale media accounts regelen voor en na overlijden: Facebook

Bij Facebook kun je bij leven al aangeven wat je wilt met je account mocht je komen te overlijden. Je hebt twee keuzes: je account de herdenkingsstatus laten geven of laten verwijderen.

Als je wilt dat je account de herdenkingsstatus krijgt, dan wijs je van tevoren een contactpersoon aan die dit voor je regelt. Deze contactpersoon kan na je overlijden bij Facebook een aanvraag indienen om je account om te laten zetten naar de herdenkingsstatus. Achter je naam kom dan ’ter nagedachtenis aan’ te staan. Hier vind je meer informatie wat je contactpersoon kan doen met je account op Facebook na je overlijden. Je vindt er ook een link naar hoe je zo’n contactpersoon toevoegt, wijzigt of verwijdert. Belangrijk om te weten is dat je momenteel alleen een Facebook-vriend kunt aanwijzen als contactpersoon.

Een andere keuze die je kan maken is dat je account verwijderd moet worden na je overlijden. Je kunt dit nu al aangeven in de instellingen. Verwijderen van je account betekent dat al je chatberichten, foto’s, berichten, opmerkingen, reacties en informatie onmiddellijk en permanent van Facebook worden verwijderd wanneer iemand Facebook informeert over je overlijden. 

Instellen dat je account verwijderd moet worden na je overlijden gaat als volgt:
  1. Klik rechtsboven op Facebook op het omgekeerde driehoekje.
  2. Selecteer Instellingen en privacy en klik op Instellingen.
  3. Klik op Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus.
  4. Scrol omlaag, klik op Verzoek om je account te verwijderen nadat je overlijdt en klik op Verwijderen na overlijden.

Aangeven bij Facebook dat iemand is overleden doe je hier. Je hebt hiervoor de akte van overlijden nodig.

Sociale media accounts regelen na overlijden: Instagram

Net als bij Facebook heb je bij Instagram twee keuzes: je account krijgt een herdenkingsstatus na je overlijden of je account wordt verwijderd. Dit kun je niet zelf bij leven al aangeven in de instellingen, dus laat weten aan je nabestaanden wat je wilt. Maak een overzicht van al je sociale media accounts en schrijf er per account bij wat ermee moet gebeuren.

Naaste familie kan na je overlijden een verzoek indienen bij Instagram om je account een herdenkingsstatus te geven.  Zij hebben hier natuurlijk geldig bewijs voor nodig, zoals een foto van de akte van overlijden. Op deze pagina vind je het formulier om een herdenkingsstatus aan te vragen.

Als jouw voorkeur is dat je account wordt verwijderd na je overlijden, dan moet dit worden aangevraagd door een familielid. Op deze pagina vind je het formulier om verwijderen van het account aan te vragen. Ook hier vragen ze om het nodige bewijs van overlijden én bewijs dat je familie bent.

Sociale media accounts regelen na overlijden: LinkedIn

Ook bij LinkedIn heb je twee keuzes: je account krijgt een herdenkingsstatus na je overlijden of je account wordt verwijderd. Dit kun je niet zelf bij leven al aangeven in de instellingen, dus laat weten aan je nabestaanden wat je wilt. Als je niks laat weten, dan moeten je nabestaanden er ten eerste aan denken dat je daar een account hebt en ten tweede bedenken wat ze ermee willen. Het is prettiger als je een lijstje achterlaat met je accounts en je wensen.

Als je account wordt omgezet in een herdenkingsaccount, dan komt in je profiel ’ter nagedachtenis van’ te staan. Een aantal dingen worden stopgezet en zijn niet meer zichtbaar (zoals melding verjaardag, connectieverzoeken en profiel delen), maar een aantal dingen blijven wel zichtbaar (zoals bijdragen geschreven door de overledene, opleiding en interesses).

Hier vind je het formulier als je als nabestaande een verzoek wilt indienen om een account om te laten zetten in een herdenkingsaccount of wilt laten verwijderen. Je vindt er ook meer informatie over welke juridische documenten je nodig hebt om aan te tonen dat je gemachtigd bent om te handelen namens de overledene.

Mocht het zo zijn dat er geen direct familielid is om zo’n verzoek in te dienen (er is geen familie meer of ze zijn niet handig met computers), dan is er nog een andere mogelijkheid. Je kan als niet gemachtigde evengoed doorgeven dat iemand is overleden. LinkedIn verbergt dan het profiel en zorgt ervoor dat het niet meer vindbaar is in de zoekresultaten. Het formulier om deze aanvraag te doen vind je hier.

Sociale media accounts regelen na overlijden: Twitter

Bij Twitter kun je niet in je instellingen aangeven wat je wilt met je account na je overlijden. Iets om te noteren in je eigen lijstje dus. Twitter biedt alleen de mogelijkheid om je account te laten verwijderen na je overlijden. Dit moet door een direct familielid worden aangevraagd of door iemand die gemachtigd is om je zaken af te handelen. Twitter heeft hier een speciaal formulier voor en dat vind je hier.

Kies voor de optie ‘ik wil mijn account deactiveren of sluiten’, vervolgens voor ‘ik heb hulp nodig bij het deactiveren van een account dat eigendom is van een overleden persoon of een persoon die niet in staat is zelf een verzoek in te dienen’. Kies vervolgens voor ‘de eigenaar van het account is overleden’ en vul je gegevens en die van de overledene in. Twitter neemt vervolgens per mail contact met je op voor aanvullende gegevens, zoals de akte van overlijden.

Sociale media accounts regelen voor en na overlijden: Google

Onder je Google account hangen een heel aantal services. Denk aan je Gmail, YouTube, Google drive en Google bedrijfsprofiel. Google heeft gelukkig wel erover nagedacht dat een gebruiker kan komen te overlijden. De oplossing die ze hiervoor beschikbaar hebben, heet Google inactiviteitsvoorkeuren. Je kan hiermee bij leven dus al een en ander aangeven wat er met je account moet gebeuren na je overlijden.

Bij de inactiviteitsvoorkeuren geef je aan wat er met je account moet gebeuren na je overlijden. Daarnaast geef je aan na hoeveel tijd van inactiviteit, Google jouw nabestaanden op de hoogte mag brengen. Je hebt de keuze uit drie, zes, twaalf of achttien maanden. Na die periode verklaart Google je account als inactief. Je geeft een contactpersoon op die op de hoogte gebracht zal worden door Google van de inactiviteit. Ook kun je aangeven of deze contactpersoon nog data zal mogen downloaden of dat alle data en je account verwijderd moet worden.

Om je inactiviteitsvoorkeuren in te stellen ga je naar deze pagina

Wat als je geen toegang hebt tot een telefoon of laptop van een overledene?

Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand (plotseling) komt te overlijden en dat diegene niks geregeld heeft voor zijn of haar digitale erfenis. Je hebt geen idee wat de toegangscode van de mobiele telefoon is of van de laptop. Terwijl je daar wel graag bij wilt, voor praktische zaken, maar zeker ook emotionele redenen. In dat geval kun je professionals inschakelen zoals onze samenwerkingspartner Digital Life Legacy.

Digital Life Legacy kan helpen met het toegankelijk maken van deze dierbare data. Zij stellen gegevens veilig en geven rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze, toegang wanneer wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn. Digital Life Legacy werkt hiervoor samen met data-experts en past forensische onderzoeksmethodes toe. Op hun website vind je meer informatie hoe dit precies in zijn werk gaat en wat de kosten zijn.

Hoe belangrijk het is voor nabestaanden om toegang te krijgen, lees je in dit artikel ‘Nabestaanden kunnen vaak niet in telefoon overledene: ‘al vier jaar hopen we op antwoord’. Ook hier speelde Digital Life Legacy een cruciale rol.

Heb je een vraag over je digitale erfenis of over Digital Life Legacy? Of heb je een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.