Duurzame kisten en urnen

Duurzaamheid, groen doen, ook in de uitvaart zijn we er veel mee bezig. Want ook op het laatst kun je je steentje bijdragen aan een beter milieu. Veel bedrijven in de uitvaartbranche denken na over duurzame methoden voor hun productieproces (kistenleveranciers bijvoorbeeld) of bedenken groene alternatieven voor bestaande producten. Van oudsher is de uitvaart een traditionele branche, tegenwoordig zijn er veel keuzemogelijkheden bij het regelen van een begrafenis of crematie. Om je op weg te helpen, licht ik hier een aantal duurzame mogelijkheden voor kisten en urnen toe.

Duurzame kisten en urnen van Staatsbosbeheer 

Er is volop keuze uit duurzame kisten, van verschillende materialen. Veel van de kisten die nabestaanden kiezen, zijn eikenhouten, gefineerde spaanplaten kisten. Deze zijn betaalbaar en vergaan redelijk snel bij begraven. Helaas zijn ze niet milieuvriendelijk, onder meer door de soort lijm die wordt gebruikt. Wil je een milieuvriendelijker kist van hout, kies dan voor een massief houten kist met houten handgrepen. Er zijn meerdere kistenleveranciers die een ‘natuur’ of ‘eco’ kistenlijn hebben, vraag hiernaar bij je uitvaartbegeleider.

Een voorbeeld is de Groene Uitvaartkist van Staatsbosbeheer. Gemaakt van Hollands hout, afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Het hout is onbehandeld en er worden geen schroeven gebruikt. Ook over de bekleding is nagedacht: die is gemaakt van biologisch afbreekbaar katoen. Bovendien ontvangt Staatsbosbeheer van elke verkochte kist een bedrag, wat ze weer besteden aan natuurbehoud. Daarnaast planten ze voor elke kist een nieuwe boom.

Behalve kisten, maakt Staatsbosbeheer groene urnen. Deze urnen zijn ook gemaakt van Hollands hout en ze zijn biologisch afbreekbaar. Na verloop van tijd vergaat de urn en wordt weer opgenomen in de aarde. Net als bij de kisten ontvangt Staatsbosbeheer een gift voor elke geleverde urn.

Loop Living Cocoon

De Loop Living Cocoon wordt gepresenteerd als ’s wereld eerste levende doodskist die de natuur verrijkt’. Het is een kist die gegroeid is van mycelium: het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Mycelium is opgebouwd uit duizenden kleine ‘draadjes’, wat het een goed bindmateriaal maakt voor een kist. De kist die in zeven dagen is gegroeid, kan een gewicht van 200 kg dragen. Mycelium is daarnaast van nature hydrofoob en dus waterdicht.

Wat de kist bijzonder maakt, is dat hij 100% biologisch afbreekbaar is. Mycelium zet organisch materiaal en gifstoffen om in essentiële voedingsstoffen waarmee nieuwe natuur zich kan ontwikkelen. Een echte recycler dus. Bij begraven verrijkt het geheel de bodem rondom de kist. Vandaar de naam ‘Loop Living Cocoon’,  van ‘close the loop’, onderdeel worden van de levenscyclus. Op de website van Loop Biotech vind je alle informatie over deze duurzame kist en andere producten, zoals een urn. Wil je hem graag bestellen, dan help ik je daar uiteraard bij. Duurzame kisten duurzame urnen loop living cocoon champignonkist duurzaamheid milieuvriendelijk recycling paddenstoelenkist

De Loop Living Cocoon, op een bedje van mos.

Fair Coffins

Karton als alternatief voor hout. Fair Coffins maakt duurzame kisten van 100% ecologisch FAIRboard. Dit is een kartonachtig plaatmateriaal van natuurlijke en gerecyclede materialen die biologisch afbreekbaar zijn. De basis hiervan is gerecycled oud papier, karton en hout. Het zijn stevige, kartonnen kisten, geschikt voor cremeren en (natuur)begraven, die in een sociale werkplaats in elkaar worden gezet. Een duurzaam én sociaal product dus. Ze noemen zich dan ook een ‘social enterprise’.
De kisten zijn verkrijgbaar in naturel kleuren of beschilderd in verschillende thema’s. Zelf een kist ontwerpen kan ook via de ‘customizer’ op de website van Fair Coffins.

Fair Coffins – themakist zonnebloemen.

Duurzame urnen

Op het gebied van urnen is er heel veel keuze. Van klassieke urnen, urnen in een bijzondere vorm, speciaal voor dieren, kinderurnen, kunstwerken of spirituele urnen; het is er allemaal. Voor een duurzame urn moet je vooral letten op het materiaal waarvan het is gemaakt.  Je kunt het beste kiezen voor hernieuwbaar materiaal, zoals hout, klei, wilgentenen of een urn gemaakt van plantaardige composieten.
Een voorbeeld van duurzaamheid zijn de urnen van ‘Biodeco urnen’. Zij maken biologisch afbreekbare urnen, geschikt voor bijzetting in de aarde of water. Zowel in de aarde als in het water zal de urn op natuurlijke wijze afbreken. Zo wordt de as teruggegeven aan de elementen. 

Voor houten urnen kun je bijvoorbeeld terecht bij Waddenwood. De urnen van Waddenwood worden gemaakt van hout uit de directe omgeving van de Waddenzee. Dichtbij huis dus. De knoesten, scheuren en de stronk bepalen de vorm van de urn, waardoor de urnen een natuurlijke vormgeving krijgen. Bijzonder: je mag ook zelf hout dat geschikt is voor een urn komen brengen. Persoonlijker kan bijna niet. Op een uitvaartbeurs heb ik deze urnen zelf kunnen bekijken en aanraken. Ze voelen zacht en glad aan.

Duurzame uitvaarten, wat kan er nog meer?

Wil je graag een uitvaart duurzaam en milieuvriendelijk vormgeven, dan kan er natuurlijk nog meer dan alleen duurzame kisten en urnen. Eerder schreef ik een artikel over alternatieve vormen van vervoer. Een aantal daarvan zijn milieuvriendelijk, zoals de rouwbakfiets en de loopkoets. Een elektrische rouwauto kan ook. Verder schreef ik over natuurbegraven, bij uitstek een manier van begraven met oog voor het milieu en de natuur.

Denk daarnaast aan rouwdrukwerk op milieuvriendelijk papier of alleen digitaal, duurzame bloemen of een alternatief als zijden bloemen, en een online condoleanceregister.

Als duurzaamheid en de natuur voor jou belangrijk zijn, geef dit dan aan bij je uitvaartbegeleider. Zelf ben je er wellicht – ongewild – niet zo mee bezig op dat moment. Je hebt al veel aan je hoofd en zit volop in de emotie van het moeten regelen van de uitvaart van je dierbare. Vraag je uitvaartbegeleider naar groene alternatieven en hij of zij zal je op weg helpen. Zodat je niet alles zelf hoeft te bedenken. 

Heb je een vraag over duurzame uitvaarten, een toekomstige uitvaart of een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.