Urn in vele soorten en maten

Een urn heb je in veel soorten en maten. Er is ontzettend veel mogelijk. Van een klassieke vaasurn, een urn in een bijzondere vorm, tot versies speciaal voor kinderen, of voor dieren. Klein en groot,  kunstwerkjes of met een spirituele link. En wat dacht je van zelf een urn maken? Het is er allemaal en het kan allemaal. Er worden verschillende materialen voor gebruikt, mede afhankelijk van de bestemming: binnen, buiten of in het water.

 Het valt misschien niet mee om te bedenken wat je met de as van je overleden dierbare zal doen na het cremeren of resomeren. Bewaren, uitstrooien? En waar dan? Wat mag er eigenlijk allemaal met de as? Als je besloten hebt om de as in een urn te willen bewaren, dan volgt een nieuw beslismoment. Wat voor soort urn vind ik mooi? Wat past bij de overledene en wat past bij mij of ons? Wat zijn de kosten? Om je op weg te helpen heb ik een aantal voorbeelden verzameld.

Op de foto hierboven: houten urnen van Waddenwood, gemaakt van hout uit de directe omgeving van de Waddenzee.

Urnen van Hollands hout

Als je op zoek bent naar een echt Hollandse urn, dan kun je denken aan een urn gemaakt van Hollands hout. Duurzaam, dicht bij huis en met een natuurlijke uitstraling. Hierboven op de foto zie je een aantal houten urnen van Waddenwood. Gemaakt van hout dat gevonden is in de directe omgeving van de Waddenzee. Dichtbij huis dus. De knoesten, scheuren en de stronk bepalen de vorm van de urn, waardoor de urn een natuurlijke vormgeving krijgt. Bijzonder: je mag ook zelf hout dat geschikt is voor een urn komen brengen. Persoonlijker kan bijna niet. Op een uitvaartbeurs heb ik deze urnen zelf kunnen bekijken en aanraken. Ze voelen zacht en glad aan.

Een ander voorbeeld van houten urnen zijn die van Staatsbosbeheer. Deze urnen zijn ook gemaakt van Hollands hout en ze zijn biologisch afbreekbaar. Als je de urn begraaft, dan vergaat de urn na verloop van tijd en wordt weer opgenomen in de aarde. Net als bij de kisten ontvangt Staatsbosbeheer een gift voor elke geleverde urn.

Urn met een persoonlijk ontwerp

Net als bij kisten kun je een urn een persoonlijk tintje geven door er foto’s en/of teksten op te laten drukken. Ook kun je bij veel urnenmakers een exemplaar op maat laten maken, naar eigen ontwerp of volgens jouw eigen wensen. Voor een persoonlijke variant met eigen foto’s en teksten kun je bijvoorbeeld terecht bij Miomind, van Ank van Lieshout. Zij maakt keramische witte urnen in verschillende vormen. Hierop worden op een speciale manier foto’s en eventueel teksten geplaatst, zodat het geheel bijvoorbeeld een tijdlijn van iemands leven vormt. Ook kun je bestaande ontwerpen aanpassen naar je eigen wensen. Van tevoren bespreek je samen hoe je het precies wilt hebben. Zo vormt de urn een mooi vormgegeven aandenken aan het leven van je dierbare.

Urn in een speciale vorm

Voor de productie worden tegenwoordig allerlei soorten materiaal gebruikt, die in alle denkbare vormen gebruikt kunnen worden: keramiek, glas, brons, messing, hout, natuursteen, porselein en RVS om er een aantal te noemen. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je smaak wat je mooi vindt en passend. Om een idee te geven van vormen die mogelijk zijn, volgt hieronder een (onvolledige) opsomming.

Een urn in de vorm van:

een hart

een bol

een voetbal

een vogel

een boeddha

een roos

een druppel

een piramide

een zuil

een gitaar

een zeilboot

een duo urn…

Zo is er eigenlijk van alles te vinden, ook eigen ideeën en ontwerpen zijn mogelijk. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar ook zo eenvoudig mogelijk. Gaat je budget niet verder dan een eenvoudig standaard exemplaar, dan kun je natuurlijk ook een mooie gedenkhoek maken. Met de urn, een foto, een bloemetje, een mooie kaart en een kaars maak je er je eigen gedenkplek van.

Als je even online zoekt is er natuurlijk veel te vinden. Ik vind de met de hand geboetseerde urnen van Unieke Urnen heel mooi. Ze gaan op in je interieur of in de tuin, zonder meteen op een (vaas)urn te lijken.

Een urn voor baby’s en kinderen

Voor baby’s en (oudere) kinderen vind je veel speciale urnen. In de vorm van een knuffelbeer bijvoorbeeld, of andere dieren en vormen zoals een ballon of een ster. Ook hier geldt dat het materiaal dat je kiest geschikt moet zijn voor de plek waar je de urn wilt neerzetten of begraven. Denk dus eerst na over de plek voordat je naar een alle mogelijkheden gaat kijken.

Een kinderurn is meestal kleiner dan een variant voor volwassenen, omdat er na crematie minder as vrijkomt. Je kunt bij het crematorium (of via je uitvaartbegeleider) navragen hoeveel dit ongeveer zal zijn. Dan kun je hier ook rekening mee houden bij het uitzoeken van een urn.

Misschien had jouw kindje een favoriete knuffel en kun je die als uitgangspunt gebruiken. Of speelde hij of zij het liefst met bepaald speelgoed. Ga vooral af op je eigen gevoel en behoefte.

Je kunt denken aan een vorm van of met een opdruk van Nijntje, een ballon, een knuffeldier zoals een beer of konijn, een vlinder (elk dier eigenlijk) of een symbolische vorm. Een urn met de opdruk van eigen foto’s en teksten is ook mogelijk. Het is geen makkelijke opgave om een urn voor je overleden kind(je) te moeten zoeken. Neem er de tijd voor, kijk rustig rond voor je iets uitkiest. En soms weet je het meteen als je iets ziet.

Ecologische urnen

Eerder schreef ik al over duurzame kisten en urnen. Voor een duurzame of ecologische urn moet je vooral letten op het materiaal waarvan het is gemaakt.  Je kunt het beste kiezen voor hernieuwbaar materiaal, zoals hout, klei, wilgentenen of een urn gemaakt van plantaardige composieten.
Kijk voor een voorbeeld eens naar de urnen van ‘Biodeco urnen’. Zij maken biologisch afbreekbare urnen, geschikt voor bijzetting in de aarde of water. Zowel in de aarde als in het water zal de urn op natuurlijke wijze afbreken. Zo wordt de as teruggegeven aan de elementen.

Urn huisdier

Ook voor je huisdier zijn mooie urnen te vinden. Het is natuurlijk heel verdrietig als je trouwe hond of lieve kat overlijdt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huisdier te laten cremeren, of het nou je hond, kat, konijn of paard was. Door heel Nederland vind je speciale dierencrematoriums die de crematie van je huisdier voor je kunnen verzorgen.

Als je het een fijn idee vindt om de as van je huisdier bij je in de buurt te houden, dan kun je op zoek gaan naar een mooie urn. Daarmee houd je je huisdier wellicht gevoelsmatig bij je. Als je zoekt op ‘urn kat’ bijvoorbeeld, dan vind je urnen in de vorm van een (slapende) kat of met de beeltenis van een kat erop. Met ‘urn hond’ vind je urnen met hondenpootjes erop, een versie met een bot of met een lief hondje ernaast. Ook zijn er urnen met een fotolijstje, waar je een mooie foto van je huisdier in kan doen. Zo is er voor ieder wat wils. Bij bijvoorbeeld de Dierenurnwinkel vind je een groot assortiment.

Infomeer jezelf ook hier hoeveel as vrijkomt van je huisdier, dit is afhankelijk van de grootte van het dier. Als je een mooie dierenurn hebt gevonden, vraag dan aan het dierencrematorium om je te helpen met het vullen. Dan gebeurt het veilig en netjes.

Mini urn

Wat is eigenlijk een mini urn? En hoe groot is een urn, een kinderurn of een mini urn? Een mini urn is een kleine versie voor in huis, waar een klein beetje as in bewaard kan worden. Als er bijvoorbeeld meerdere familieleden zijn die wat van de as willen bewaren, dan zou je de as over een aantal mini urnen kunnen verdelen. Of als je een normaal formaat te groot of te aanwezig vindt, dan kun kiezen voor een mini variant. Die valt minder op, het is een meer subtiele manier van de as bewaren van je dierbare. De as die overblijft zou je dan kunnen verstrooien.

Ook een mini urn heb je in veel verschillende vormen en met allerlei opdrukken. In de vorm van een roos, met een waxinelichtje erop, in de vorm van een hart of een traan zijn een paar voorbeelden. Bij een mini urn valt het eigenlijk niet op dat het een urn betreft. Wellicht voelt het daardoor fijner om hem een mooi plekje in huis te geven.

Hoe groot is een urn, mini urn of kinderurn? Een normaal formaat heeft een inhoud van drie tot vier liter. Dat is de hoeveelheid as die vrijkomt na de crematie van een volwassene. Bij een kind blijft gemiddeld twee liter as over. Gemiddeld gesproken, van een baby zal het minder zijn. Hoe groot de urn zelf uiteindelijk is, is afhankelijk van het ontwerp, het materiaal en de vorm. Een mini urn varieert in lengte van 6 tot 20 centimeter, de kleinste past in de palm van je hand. De inhoud van een mini versie varieert van 0,05 tot 1,4 liter. Echt een mini beetje as tot best wel wat, afhankelijk van het model.

Moderne urn, speciale vormen keramieken urnen gedenken herdenken as na crematie

Urn kopen

Wat zijn de kosten? Als je op zoek gaat, dan wil je natuurlijk ook graag weten waar je aan moet denken qua prijs. De prijs wordt bepaald door het formaat, het gebruikte materiaal, de vorm en de manier waarop de urn is gemaakt (met de hand of machinaal).

Om je een idee te geven van de prijzen volgt hier een kleine opsomming. Een mini urn koop je vanaf 50 euro, maar de prijs kan oplopen tot 500 euro voor exclusieve exemplaren. De gemiddelde prijs van een exemplaar voor volwassenen ligt tussen de 150 en 200 euro, met uitschieters naar onder en boven (onder de 50 euro vind je eigenlijk niets). Voor een kinderurn betaal je tussen de 50 en 200 euro, hetzelfde geldt voor dierenurnen. Het is natuurlijk afhankelijk van je wensen op welke prijs je uitkomt, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Aan een op maat gemaakt exemplaar hangt nou eenmaal een ander prijskaartje dan aan een standaard urn uit de bestaande collectie.

Heb je een vraag over urnen, nazorg of een meer algemene vraag over een uitvaart? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook

Bijzondere rouwauto's kinderrouwauto mini witte rouwauto lijkwagen rouwwagen vervoer overledene

Bijzondere rouwauto’s

Voor ieder wat wils met deze bijzondere rouwauto’s. Als een overledene overgebracht moet worden van het rouwcentrum naar het crematorium bijvoorbeeld, dan wordt daar vaak

Lees verder »