Je naaste herdenken met grafkunst en assieraden

Je naaste herdenken met grafkunst en assieraden, heb je daar wel eens bij stilgestaan? Je naaste is overleden en de begrafenis of crematie is geweest. Op het graf wil je wellicht een mooi grafmonument laten plaatsen. Wat kan en mag daarin? Of je hebt weleens gehoord van assieraden, maar wat moet je je daarbij voorstellen? Het zijn bijzondere manieren om je naaste te herdenken. Lees er hier meer over.

Een mooi grafmonument

Na de begrafenis van je naaste wil je graag ‘iets’ met het graf. Het graf aankleden, laten weten wie er ligt, een mooie tekst erbij. Dit kan op vele manieren. Met beplanting, een grafzerk, een staande grafsteen, een stenen rand, kleine of grote kiezels, een glazen grafmonument. Je kunt er beeldjes bij zetten, of een lantaarntje, een windmolentje. Alles om er een mooie en fijne plek van te maken. Waar je je naaste kunt bezoeken en herdenken. Of niks van dit alles natuurlijk, het is niet verplicht.

Wil je graag een grafmonument, dan kan je uitvaartbegeleider je vast doorverwijzen naar een geschikte steenhouwerij. In Zutphen kun je bijvoorbeeld terecht bij Hesselink Grafmonumenten & Natuursteen. Je krijgt er alle tijd en aandacht om iets moois en passends uit te zoeken.

Grafkunst voor een bijzonder gedenkteken

Wil je er echt iets bijzonders van maken of heb je specifieke wensen, dan kom je bij grafkunst terecht. Grafkunst is meer dan een gewoon kunstwerk. Het roept sterke gevoelens en herinneringen bij je op. Het is heel persoonlijk en maakt ook het graf persoonlijker. Wat je misschien moeilijk in woorden kan uitdrukken, druk je uit met een grafkunstwerk.

Voor zo’n speciaal kunstwerk kan je terecht bij een grafkunstenaar. Aan de hand van jouw wensen gaat hij of zij voor je aan de slag. Dit kan met glas, marmer, Belgisch hardsteen, staal, brons, wat je maar wenst. Zo ontstaat een uniek grafmonument.

Voor mooie voorbeelden hoef je maar even te zoeken op internet. Denk aan een kunstig vormgegeven boompje, bloem, hart of dier. Een apart vormgegeven steen, met figuren erop. Een combinatie van glas en steen, of metaal en steen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Laat je inspireren op de websites van verschillende grafkunstenaars.

Een assieraad om je naaste dichtbij te houden

Na een crematie komt na een maand de as van je naaste vrij. Deze termijn is wettelijk bepaald in Nederland. Op afspraak ga je de as ophalen bij het crematorium, als je dit wilt. Of je kiest ervoor om het crematorium de as voor je te laten verstrooien.

Verstrooien
Wil je graag zelf de as verstrooien, dan kan dit op verschillende manieren. Vaak heeft het crematorium een verstrooiterrein. Je kunt ook zelf een plek kiezen die voor jou en/of je naaste een speciale betekenis heeft. Formeel moet je wel toestemming hebben van de eigenaar van het land of water waar je wilt verstrooien.

Een andere mogelijkheid is het water op gaan, de zee of een rivier. Vanuit Scheveningen bijvoorbeeld. Er worden speciale boottochten aangeboden om de as op zee te verstrooien. Vanuit Zutphen en Deventer is het ook mogelijk om de as op de IJssel te verstrooien (Aqua-Omega Asverstrooiing). Daarnaast is de as de lucht in laten gaan is mogelijk. Met speciale grote (milieuvriendelijke) ballonnen zweeft de as van je naaste de lucht in. Op grote hoogte knapt de ballon en verdeelt de as zich in de lucht.

Dichtbij houden
Wil je de as van je naaste graag bij je houden, dan kun je de as in een mooie urn in huis zetten. Of in een speciaal daarvoor geschikte urn in de tuin. Een combinatie kan natuurlijk ook. Je verstrooit een deel en houdt een deel voor jezelf. Het deeltje as dat je voor jezelf houdt, kun je bijvoorbeeld laten verwerken in een assieraad.

Een assieraad kan een ring zijn, of een hanger voor een ketting, een broche, oorbellen of een armband. Ook hierin is dus veel mogelijk. Je kunt kiezen voor een sieraad waarin de as zichtbaar is verwerkt of waarin je de as niet ziet. Overigens is ‘zichtbaar’ een rekbaar begrip. De asdeeltjes zijn niet als zodanig herkenbaar. Alleen jijzelf weet dit.
Net als bij grafkunst worden verschillende soorten materialen voor assieraden gebruikt. Kies wat jij mooi vindt en wat bij je past.

Kijk voor voorbeelden eens op de website van Eturnal. Zij biedt niet alleen assieraden aan, maar ook glasrelieken voor as, gedenkhorloges en mini urnen. Ik heb geen aandelen in haar bedrijf, maar beveel graag bedrijven en mensen aan bij wie ik een goed gevoel heb. Waarvan ik weet dat ze waarde en kwaliteit leveren.

Heb je een vraag over grafkunst, assieraden of het verstrooien van as? Of heb je een meer algemene vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.