Uitvaartmuziek is persoonlijk: er zijn geen regels.

Uitvaartmuziek, het geeft een begrafenis of crematie een persoonlijk tintje. Het kan troost bieden. Naar het lievelingsnummer luisteren van je overleden dierbare brengt je even heel dicht bij hem of haar. Waardoor emoties loskomen, het raakt je. Begrijpelijk dus dat er eigenlijk altijd wel muziek wordt gespeeld op een uitvaart, al dan niet live.

Op internet zijn veel lijstjes te vinden met vaak gekozen nummers: Nederlandstalig, Engelstalig, klassiek, voor kinderen, kerkelijk. Maar er is meer over te vertellen dan een top tien opsommen. Met dit artikel geef ik je een aantal tips bij het kiezen van uitvaartmuziek en verklap ik welk nummer mijn favoriet is voor mijn eigen toekomstige uitvaart.

Voor wie, van wie?

Het voelt logisch om nummers te kiezen waar de overledene graag naar luisterde, zijn of haar favorieten. Helemaal goed natuurlijk. Daarmee eer je de overledene en het brengt je dicht bij hem of haar. Je kan ook als invalshoek kiezen voor nummers die iets over de overledene zeggen. Wat hij of zij voor je betekende. Songteksten krijgen hierdoor extra betekenis, vaak vertelt een nummer het verhaal van de overledene. Als je wilt dat een nummer de aandacht krijgt dat het verdient, zorg er dan voor dat er tijdens het luisteren geen afleiding is van beelden bijvoorbeeld. Tijdens een afscheidsbijeenkomst kun je meestal wel vier of vijf nummers laten horen.

Het gaat tijdens de uitvaart over je overleden dierbare, maar zeker ook over jullie, de nabestaanden. Een mooie en passende uitvaart helpt je om daarna weer verder te kunnen gaan.

Wat als je geen idee hebt?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de overledene niks met muziek had of dat je er zelf niet zoveel van weet. Dan is Google een uitkomst. Zoek op ‘uitvaartmuziek vader’ bijvoorbeeld en er komen meerdere suggesties naar boven. Bij de meest populaire nummers zit er vast wel een tussen die je bekend voorkomt en die je mooi vindt. Of precies goed bij de overledene vindt passen. Die nummers in de uitvaartmuziek top tien staan daar ook niet voor niets natuurlijk. Denk aan ‘Papa’ van Stef Bos, ‘De vlieger’ van André Hazes en ‘Candle in the wind’ van Elton John.

Bedenk dat er op zich geen regels zijn. Je mag echt elk nummer kiezen dat je passend vindt, wat mee hebt of waar de overledene wat mee had. Een uitvaart is niet per definitie plechtig en treurig. Er mag ruimte zijn voor een lichte toon en zelfs vrolijkheid. Muziek kan hier een grote rol in spelen. Als het écht niet passend is dan mag je de muziek ook weglaten natuurlijk. Het is niet verplicht. Maar ik het dit zelf nog nooit meegemaakt.

live muziek tijdens uitvaart

Live uitvaartmuziek, kan dat?

Live muziek kan zeker. In verschillende vormen. Alleen instrumentaal, met zang erbij of alleen zang. Je kunt kiezen uit allerlei soorten combinaties. Veel muzikanten en ensembles richten zich speciaal op uitvaarten. Van strijkers, pianisten en blazers tot doedelzakspelers en een gezongen levensverhaal. Samen met de muzikanten bepaal je welke muziek ze zullen spelen of zingen.

Mocht je graag live muziek bij de uitvaart willen dan adviseer ik je hier graag over. Samen kijken we wat je wensen zijn en wie daarbij past of passen. Misschien weet je zelf wel iemand of is er iemand van de familie die zelf wat wil spelen of zingen. Een kleindochter die wat voor opa wil spelen, een zoon die gitaar wil spelen. Veel kan en mag ook hier.

Uitvaartmuziek top tien en mijn nummer één

In een artikel over uitvaartmuziek vind ik dat een top tien van nummers eigenlijk niet mag ontbreken. Zo’n top zoveel is natuurlijk afhankelijk van het moment, maar de afgelopen jaren ook best stabiel (bron: mijn collega’s van Monuta):

  1. Ave Maria – diverse uitvoeringen
  2. Time to say goodbye – Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  3. Een trein naar niemandsland – Frans Bauer
  4. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij
  5. Rollercoaster – Danny Vera
  6. Waarheen, waarvoor – Mieke Telkamp
  7. En de vogels zongen – Sweet people
  8. The Rose – André Rieu
  9. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
  10. My Way – Frank Sinatra

Mijn nummer één staat hier niet tussen. Dat is ‘Zo zal het zijn’ van Rob de Nijs. Ik leerde het nummer kennen omdat het op meerdere uitvaarten die ik mocht begeleiden werd gespeeld. Het raakte iets in me. “Jouw leven hier is omgevlogen. Maar je liefde blijft”. Mooi toch? Dit nummer mag niet ontbreken op mijn toekomstige uitvaart.

Wil je meer weten over uitvaartmuziek of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook