Verhuisd naar Zutphen

Met mijn gezin ben ik in augustus 2022 verhuisd van Den Haag naar Zutphen. Mijn bedrijf, In Essentie uitvaarten, heb ik meeverhuisd. Een hele onderneming, een hele stap. Een aantal jaar uitvaartbegeleider in Den Haag en omstreken, nu in de mooie Achterhoek. Want ja, uitvaarten begeleiden kun je in elk deel van het land doen. En dat is wat ik het liefste doe. Dus mijn bedrijf ga ik vol enthousiasme en energie voortzetten in Zutphen. Maar vanwaar deze stap? En hoe doe je dat, je bedrijf verhuizen? Lees mijn persoonlijke verhaal.

Van de drukke Randstad naar de rustige Achterhoek

Al enkele jaren speelde de gedachten door ons hoofd, om de drukke Randstad te ruilen voor een rustiger omgeving. Bij mijn man Peter eerder dan bij mij, dat moet wel gezegd. Ik moest een tijd aan het idee wennen. Opgegroeid in Den Haag, mijn sociale en zakelijke netwerk achterlaten. Dat doe je niet zomaar. Maar we groeiden ook uit onze charmante hofjeswoning. De plek waar we zaten was echt heel fijn, maar werd ook krap met twee opgroeiende kinderen. En een ruime woning met tuin is in het oosten van het land nog altijd beter betaalbaar dan in de Randstad. Zakelijk gezien was de concurrentie erg groot in Den Haag en omgeving. De gedachte vormde zich dat ik in het oosten wellicht beter uit de verf zou kunnen komen met mijn bedrijf. Dat daar meer rekening wordt gehouden met de omgeving en de natuur, wat ik ook belangrijk vind. Zo groeide ik naar het idee toe, om een nieuwe start te maken op een nieuwe plek.

Kansen moet je grijpen

Hoe kwamen we dan op Zutphen uit? Mijn moeder woonde al sinds 2006 in deze oude Hanzestad. In een fijn, ruim huis. Maar bij het ouder worden, groeide het huis haar een beetje boven het hoofd. Onderhoud plegen ging niet meer zo makkelijk. Ze besloot zich in te schrijven voor een appartement in een serviceflat voor ouderen in Zutphen. Met de gedachte dat ze een aantal jaar op de wachtlijst zou staan. Maar zoals dat soms gaat leek het lot haar (en ons) opeens goed gezind. Begin april 2022 werd ze al gebeld dat er een appartement vrij kwam. Of ze belangstelling had?

Nu hadden mijn moeder, Peter en ik het er wel eens over gehad dat wij wellicht haar huis zouden kunnen overnemen wanneer zij eruit ging. En nu deed die kans zich voor. Mijn moeder belde op haar beurt ons op. Of wij belangstelling hadden om naar Zutphen te komen? Dat kwam geheel onverwachts en sneller dan gedacht. We hebben er een weekend over nagedacht en er veel over gesproken. Mijn moeder moest vrij snel aangeven of ze het appartement wilde hebben of niet, dus veel tijd was er ook niet. Uiteindelijk hebben we de stoute schoenen aangetrokken. En hebben we ‘ja’ gezegd. Super spannend! Ook voor mijn moeder natuurlijk.

Veel te regelen als je verhuist naar Zutphen

Daarna volgde een periode waarin we veel moesten regelen. Scholen voor de kinderen – een middelbare school en een lagere school – , een verhuisbedrijf, abonnementen in kaart brengen, familie en vrienden op de hoogte stellen en o ja, ons huidige huis moest in de verkoop. Het handige was dat we ook alvast dozen met spullen in mijn moeders garage konden neerzetten. We hebben best wat ritjes gemaakt naar Zutphen in die tijd.

Voor mijn bedrijf heb ik een lijst gemaakt van de leveranciers waarmee ik werkte – welke kon ik behouden en voor welke moest ik een nieuw bedrijf in Zutphen of omgeving zoeken? Van welke samenwerkingen moest ik afscheid nemen? Ook online moest ik alles in kaart brengen. En het werk zelf liep nog gewoon door. Ik heb in die laatste periode nog een aantal mooie uitvaarten mogen verzorgen.

De aula van crematorium De Omarming in Zutphen, waar ik op werkbezoek was.

In Essentie uitvaarten in Zutphen

Zo hebben we in amper vier maanden tijd alles geregeld. De zomervakantie brak aan. Na twee weken vakantie vieren in Zuid-Limburg, was daar toch echt het moment van inpakken en verhuizen. En nu zitten we in het mooie, groene en rustige Zutphen. De scholen zijn weer begonnen en we komen weer een beetje in een ritme. Op mijn agenda staan de komende tijd vooral kennismakingsbezoeken. Bij crematoria, rouwcentrums, met collega-ondernemers, een afscheidsfotografe. Zo vind ik opnieuw mijn weg.

Met mijn jaren werkervaring zal ik hier vast snel kunnen wennen. Er zijn ongetwijfeld dingen die ik in het westen wat anders deed dan hier. En dat kan juist verfrissend zijn, om kennis te maken met hoe het ook kan. Soms zit je zo vast aan bepaalde gewoontes, dat je niet meer kan zien wat andere mogelijkheden zijn. Maar alle wensen zijn welkom bij mij, ik vind niks ‘gek’, ‘ongewoon’ of in de categorie ‘dat hoort zo niet’. Ik kan natuurlijk adviseren, maar jij bepaalt. 

Wil je meer te weten komen over mij en waarom ik als uitvaartbegeleider ben gaan werken? 

Wil je graag kennismaken of heb je gewoon een vraag? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook

Crematorium De Omarming Zutphen crematorium in Zutphen werkbezoek kennismaken afscheid nemen

Afscheid in crematorium de Omarming

Crematorium de Omarming in Zutphen biedt verschillende mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid. Het is een moderne locatie en ademt tegelijkertijd een huiselijke sfeer. Alle soorten

Lees verder »