Afscheid in crematorium de Omarming

Crematorium de Omarming in Zutphen biedt verschillende mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid. Het is een moderne locatie en ademt tegelijkertijd een huiselijke sfeer. Alle soorten uitvaarten zijn welkom, van traditioneel tot eigenzinnig. Ook als je je dierbare wilt begraven op de naastgelegen Oosterbegraafplaats, is het mogelijk een afscheidsbijeenkomst in De Omarming te houden.

Zorg vanuit het hart

Crematorium de Omarming opende in 2011 haar deuren. Vanuit hun bedrijf ‘Rondom Rouw’ hebben Gert en Sonja Brinkhorst dit crematorium gerealiseerd. Later kwam er een tweede crematorium bij, Hart van Berkelland in Haarlo. De crematoria vormen een echt familiebedrijf, waar gastvrijheid en zorgen voor degene die afscheid komen nemen de prioriteit hebben. Hun slogan is dan ook ‘Zorg vanuit het hart’. De dienstverlening is vrij uitgebreid in de Omarming. Er is een verzorgingsruimte, er zijn opbaarmogelijkheden, twee aula’s van verschillende groottes voor een afscheidsbijeenkomst, bijbehorende koffiekamers, een stilteruimte en een buiten- en binnencolumbarium voor het bijzetten van de as. 

Opbaren in de Omarming

De Omarming heeft meerdere rouwkamers beschikbaar waar je je overleden dierbare kunt opbaren. Je kunt je naaste op elk moment bezoeken, want je krijgt een eigen sleutel. Je hebt hiermee onbeperkt toegang en kunt altijd even of voor langere tijd naar hem of haar toe. De ruimte mag je inrichten met eigen spulletjes als je wilt en er is een keukentje waar je zelf koffie en thee kan zetten. Een mooi alternatief als je niet thuis wilt of kunt opbaren, maar wel nog veel bij je naaste wilt zijn.
Ook als je geen gebruik wilt maken van een rouwkamer kun je je naaste opbaren in de Omarming. Dit gebeurt dan in de algemene koelfaciliteit. Wil je je naaste bezoeken, dan kan dit op afspraak.

Afscheid nemen in crematorium de Omarming

Voor een afscheidsbijeenkomst kun je ook terecht in de Omarming. Van klein en intiem tot veel belangstellenden, allerlei varianten zijn mogelijk. 

Ben je met een klein gezelschap, dan is een afscheid in de familiekamer of de Walburgzaal (de kleine aula) passend. In de familiekamer kun je met maximaal 20 personen afscheid nemen, in de Walburgzaal met maximaal 35 personen. Beide ruimtes bieden een huiselijke sfeer, alleen de audiomogelijkheden zijn wat beperkter in de familiekamer. De Walburgzaal doet ook meteen dienst als koffiekamer, alles gebeurt in dezelfde ruimte. Als je wilt natuurlijk, een koffiekamer na het afscheid is uiteraard niet verplicht.

Voor grotere gezelschappen is er de Monetzaal (de grote aula). Deze heeft ongeveer 200 zitplaatsen. Zowel in de Monetzaal als in de Walburgzaal kun je voordrachten houden, muziek afspelen en foto’s en/of video’s laten zien. Er is ook een vleugel aanwezig als je kiest voor live muziek. Er kan een beeld- en/of geluidsopname van de dienst worden gemaakt, maar alleen op verzoek van de nabestaanden vooraf. Naast deze opname kun je kiezen voor een livestream, zodat belangstellenden die niet kunnen komen om welke reden dan ook, toch via internet het afscheid kunnen volgen. Ook heel fijn voor familie in het buitenland bijvoorbeeld, voor wie het niet mogelijk was om over te komen.

Als je het een prettig idee vindt om je naaste tot het allerlaatst te begeleiden, dan kun je na de afscheidsbijeenkomst mee naar de ovenruimte. Deze ruimte is ingericht als afscheidsruimte voor een klein gezelschap. Je kunt daar nog een laatste keer afscheid nemen, en ervoor kiezen om het moment wel of niet bij te wonen wanneer de kist de oven in gaat. De medewerker van het crematorium zal je hierbij begeleiden en alle stappen in rust toelichten.

Mocht je na het afscheid nog samen wat willen drinken en eten, dan kan dit in een van de koffiekamers. Deze koffiekamers zijn qua grootte aan te passen aan hoeveel belangstellenden er zijn gekomen. Zo is er altijd een passende ruimte beschikbaar. Wat betreft de catering is veel mogelijk. Van koffie en thee met een bonbon, tot een uitgebreide borrel of een koud of warm buffet. Crematorium De Omarming Zutphen crematorium Zutphen afscheid nemen grote aula

De grote aula met vleugel in de Omarming.

Na het afscheid

Na het crematieproces moet de as van je naaste wettelijk gezien een maand in het crematorium blijven voordat het voor je beschikbaar komt. Bij crematorium de Omarming hebben ze als geen ander begrepen dat dit best een lange tijd is. Daarom hebben zij een stilteruimte gecreëerd waar je vanaf een dag na de crematie, gedurende die maand, de urn met de as van je naaste kunt bezoeken. Dit kan op werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur. Dit is vrij uniek in Nederland, ik ben het nog nergens anders tegengekomen. Als je de stilteruimte wilt bezoeken, dan kun je dit aangeven bij de receptie/ de gasterij van het crematorium. Overigens ben je tijdens kantooruren in de gasterij altijd welkom voor een kopje koffie en een luisterend oor.

Een maand na de uitvaart kun je de as ophalen op afspraak en is het aan jou wat je ermee wilt doen. Verstrooien, thuis neerzetten, of bijzetten in een urnenmuur bijvoorbeeld. Bij de Omarming hebben ze zowel binnen als buiten een urnenmuur (columbarium) waar je de as kunt bijzetten.

Crematorium de Omarming biedt overigens ook zelf een mooie collectie urnen en assieraden aan. Die worden ontworpen en gemaakt door Gert Brinkhorst, een van de oprichters van het crematorium.

Crematorium de Omarming

Crematorium de Omarming
Voorsterallee 95
7203 DN Zutphen
tel. 0575-51 66 43
www.deomarming.nl 

Het crematorium beschikt over een ruime parkeerplaats. Het toegangshek is tevens de toegang tot de Oosterbegraafplaats. Je loopt een stukje over de begraafplaats om vervolgens bij het crematorium uit te komen. Dit staat duidelijk aangegeven. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn rolstoelen beschikbaar en de mogelijkheid om dichter bij het gebouw te parkeren.

Heb je een vraag over het voorbereiden of regelen van een uitvaart, of juist over de periode na de uitvaart? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook

Milieuvriendelijk rouwvervoer duurzaam rouwvervoer duurzaam vervoer bakfiets rouwbakfiets uitvaart afscheid

Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer voor als je iets anders dan anders wilt. Of milieuvriendelijk vervoer zoekt. Als een overledene op enig moment overgebracht moet worden, dan wordt

Lees verder »