Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document, digitaal of op papier, waarbij je vastlegt wie namens jou mag handelen als jij hier zelf niet toe in staat bent. Tevens leg je in een levenstestament vast wat jouw wensen zijn, hoe die persoon namens jou moet handelen. Dit geldt voor je financiële, medische en persoonlijke zaken. Dat is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor die persoon. Zo houd je zelf de regie.

Gastblog door Barbara Rijskamp, belastingadviseur

Wat is het verschil met een testament?

In een testament bepaal je wat er met jouw vermogen en jouw zaken gebeurt na jouw overlijden. En je kan in een testament een executeur aanwijzen, die voor jou de boedel afwikkelt, de aangifte erfbelasting verzorgt, de huur van je huis opzegt. Maar ook de levensverzekeringen laten uitkeren, bankrekeningen opzeggen, enzovoorts.

Een levenstestament treedt in werking op het moment dat je nog wel leeft, maar dat je niet in staat bent te handelen. Bijvoorbeeld na een ongeval, waarbij je plotseling langdurig in het ziekenhuis komt te liggen. Soms kun je handelen vanuit het ziekenhuisbed, maar lang niet altijd. Of je raakt vermist: de kosten lopen door, maar de inkomsten worden gemist. Op zo’n moment is het fijn een document te hebben, waarin je hebt vastgelegd wie namens jou mag handelen. En voor de gevolmachtigde is het fijn als je je wensen en gegevens hebt vastgelegd in een overzichtelijk document.

Een levenstestament is vormvrij

Wist je dat een euthanasieverklaring ook een vorm is van een levenstestament? Je legt in een euthanasieverklaring vast wat je wensen zijn rond het levenseinde. Je geeft als het ware een soort volmacht aan de dokter om jouw leven in bepaalde situaties te stoppen. Dit document is te downloaden van internet en kan een onderdeel zijn van jouw levenstestament.

Ook je wensen omtrent je uitvaart kun je vastleggen in een levenstestament. Daarom is het belangrijk je omgeving te laten weten dat je beschikt over een levenstestament.

Je kunt persoonlijke zaken, je medische zaken en zaken rond je onderneming vastleggen in een levenstestament. Voor elk onderdeel kun je, indien gewenst, een aparte gevolmachtigde aanstellen. Als maar duidelijk is wie wat moet doen.

Een bezoek aan de notaris is niet verplicht voor het opstellen van een levenstestament, toch kan het wenselijk zijn als je het bestaan van het levenstestament vast wil laten leggen in het Levenstestamentenregister. Deze wordt geraadpleegd door een rechter als er vragen zijn over de beschikkingsmacht, e.d.

Ga aan de slag met je eigen levenstestament

Om heel eerlijk te zijn: onlangs ben ik bezig geweest met mijn eigen levenstestament. Ik heb verschillende documenten van internet gedownload. Dat was niet het probleem. Alleen: het invullen van al die vragenlijsten, filmpjes kijken en dan nog zelf op papier toevertrouwen wat mijn wensen zijn, ook de keuze die ik als ondernemer moet maken, is niet gemakkelijk. En wanneer ga je ervoor zitten?

Doe mee met de online training

Barbara heeft daarom een speciale training ontwikkeld, waarbij je zelf aan de slag gaat met je levenstestament! Meer weten? Doe dan mee met het gratis webinar Levenstestament. In dit webinar geeft Barbara tekst en uitleg over het levenstestament, met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast heeft ze een aantrekkelijk aanbod om onder haar begeleiding zelf aan de slag te gaan met je levenstestament.

Levenstestament en je uitvaart

Je kunt dus ook je wensen omtrent je uitvaart in je levenstestament opnemen. Dit is handiger dan deze wensen opnemen in een testament. Een testament komt vaak pas na de uitvaart boven water. Dat is te laat voor als je specifieke wensen over je uitvaart had.
Wat je precies aan wensen over je uitvaart wilt vastleggen is natuurlijk aan jou. Je kunt alleen aangeven of je begraven of gecremeerd wilt worden, tot specifieker welke muziek en gedichten je mooi vindt voor je uitvaart. Voor je nabestaanden in ieder geval fijn om te weten wat jouw wensen waren.

Wil je persoonlijk advies op het gebied van het levenstestament, neem dan contact met op met Barbara Rijskamp


Heb je een vraag over het voorbereiden of regelen van een uitvaart? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook