Uitvaartverzekering en vrije keuze uitvaartverzorger
Heb je vrije keuze voor een uitvaartverzorger als je een uitvaartverzekering heb? Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Er zijn verschillende soorten verzekeringen, met hun eigen voorwaarden. Belangrijke vraag is, ben je vrij om een uitvaartverzorger naar eigen wens uit te kiezen? Of ben je gebonden aan de verzekeraar waar je je verzekering hebt afgesloten? En wat betekent het als je dan toch voor een ander wilt kiezen? Ik heb dit voor je uitgezocht. En ben je nog op zoek naar een uitvaartverzekering? Ik heb ook gekeken waar je je kunt verzekeren met vrije keuze voor een uitvaartonderneming, naar eigen wens (los van de vraag of je zo’n verzekering echt nodig hebt).
Uitvaartverzekeringen in het kort
Een uitvaartverzekering helpt je bij het dekken van de kosten van een begrafenis of crematie. Er zijn doorgaans twee soorten uitvaartverzekeringen: de kapitaalverzekering en de naturaverzekering.
Bij een kapitaalverzekering wordt een bepaald bedrag uitgekeerd bij overlijden. De hoogte van het verzekerde bedrag bepaalt de verzekeringnemer bij het afsluiten van de verzekering. De nabestaanden bepalen waaraan ze het bedrag uitgeven. Dit hoeft niet verplicht aan de uitvaart besteed te worden.
De verzekeraar keert bij een naturaverzekering uit ‘in natura’. Dat wil zeggen in de vorm van diensten en producten zoals een kist, vervoer, rouwkaarten en catering. Een dienstenpakket noemen we dat ook wel. Elke verzekeraar bepaalt zelf wat ze precies in dit pakket stoppen en tot welk maximum bedrag.
Vrije keuze voor een uitvaartverzorger?
De mogelijkheid om een zelf uitvaartonderneming te kiezen, hangt sterk af van het type uitvaartverzekering dat je hebt.
Als je een kapitaalverzekering hebt, heb je over het algemeen de vrijheid om de uitvaartonderneming van jouw keuze te selecteren. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan een specifieke onderneming. Je hebt de flexibiliteit om te kiezen op basis van je persoonlijke voorkeuren. Het verzekeringsgeld wordt uitgekeerd aan je nabestaanden, en zij zijn verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart en het betalen van de rekeningen.
Bij een naturaverzekering wordt het lastiger om zelf een uitvaartonderneming te kiezen. Vaak heeft de verzekeraar al een contract met een specifieke uitvaartonderneming of verzorgt zelf de uitvaarten, en je bent gebonden aan de diensten die in je polis zijn opgenomen. Dit kan betekenen dat je weinig tot geen keuze hebt in de uitvaartonderneming.
Je wilt een andere onderneming dan die de verzekeraar aangeeft
Heb je te maken met een naturaverzekering en wil je graag je eigen uitvaartverzorger kiezen, dan mag dat op zich wel. Dit is echter meestal onaantrekkelijk financieel gezien. Je krijgt dan een bedrag uitgekeerd dat (veel) lager is dan de waarde van het pakket diensten. Dit betekent meestal dat je zelf nog moet bijbetalen voor de uitvaart.
Daar tegenover staat dat je wel de uitvaart kan regelen met een uitvaartbegeleider waar jij je het prettigst bij voelt. Als de verzekeraar iemand stuurt moet je maar afwachten of het klikt. Als je overigens totaal geen klik voelt met iemand die is gestuurd, dan staat het je vrij om bij de verzekeraar om iemand anders te vragen.
Maar eerlijk gezegd? Het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Een naturaverzekering vertegenwoordigt namelijk een bepaald pakket diensten. Ga je met de verzekeraar in zee (Dela en Monuta zijn momenteel de grootste partijen op dit vlak), maar heb je andere wensen dan wat vanuit het pakket wordt vergoed, dan betaal je alsnog een extra bedrag. Het hoeft dus zeker niet zo te zijn dat je duurder uit bent als je met een naturaverzekering kiest voor een andere uitvaartbegeleider.
Verzekering met vrije keuze
Als je van plan bent om een uitvaartverzekering af te sluiten, dan heb je met een kapitaalverzekering de meeste keuzevrijheid. Als je dan ook nog kiest voor een verzekeraar die zelf geen uitvaarten regelt, dan ben je het meest onpartijdig uit. Ik heb er geen aandelen in, maar voorbeelden van zo’n verzekeraar zijn a.s.r. en Twenthe Uitvaartverzekering. Overigens is het aanbod de laatste jaren beperkter geworden. Je kunt bijvoorbeeld niet meer terecht bij Nationale Nederlanden, de Goudse en Centraal Beheer voor een nieuwe uitvaartverzekering. Reeds afgesloten verzekeringen verliezen hun waarde gelukkig niet.
Tot slot
Met dit artikel heb ik duidelijkheid willen geven over wanneer je wel of niet vrije keuze hebt voor een uitvaartbegeleider. Heb je al een verzekering lopen en kom je er niet zo goed uit hoe deze in elkaar zit, dan wil ik gerust met je meekijken. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Het is in ieder geval goed om voor jezelf te checken wat voor soort uitvaartverzekering je hebt en wat de voorwaarden zijn. Dan kan jij of je nabestaanden een bewuste keuze maken voor een uitvaartbegeleider die de uitvaart gaat regelen.
Heb je een vraag over je uitvaartverzekering, het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, kist of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.
Andere bezoekers lazen ook
Wat doet een uitvaartverzorger?
Een uitvaartverzorger regelt een afscheid voor je overleden dierbare van begin tot eind. Dat kan een begrafenis of crematie zijn, in kleine of grote kring
Bankrekening na overlijden
Wat te doen met iemands bankrekening en spaarrekening na diens overlijden? Krijgt de bank automatisch bericht of moet je dat zelf doen? Hoe lang kun
Afwikkeling erfenis
De afwikkeling van de erfenis na het overlijden van bijvoorbeeld je laatste ouder, je hebt er maar mee te dealen. Na het moeten regelen van