Begrafenis of crematie, wat kost dat eigenlijk?

Een begrafenis en een crematie kosten geld. Punt. Maar hoeveel dan en is begraven duurder of goedkoper dan cremeren? Waar betaal ik eigenlijk allemaal voor en zijn er ook goedkope(re) alternatieven? Wat is een budget uitvaart en wanneer betaalt de gemeente voor een uitvaart? Moet ik me verzekeren voor een uitvaart? In dit artikel geef ik graag antwoord op al deze vragen. Ik vind het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en niet af gaat op ‘wilde verhalen’ die de ronde doen.

Kosten van begraven vs. cremeren

Een uitvaart die ik begeleid en regel, kost gemiddeld tussen €4.500 en € 9.000. Dit is best een wijde range. Waar je op uitkomt ligt aan je wensen, aan waar je voor kiest met betrekking tot de kist, locatie, rouwkaarten, catering en bloemen bijvoorbeeld. Ook maakt het uit of je kiest voor begraven of cremeren en binnenkort wellicht ook resomeren.

Voor een crematie ben je meestal minder kwijt dan voor een begrafenis. Bij een begrafenis betaal je naast de kosten voor de uitvaart, namelijk ook voor het graf, onderhoud en eventuele grafsteen. Bij elkaar kom je dan hoger uit dan bij een crematie. Overigens kunnen de kosten voor begraven erg verschillen per gemeente en per provincie.

Tip: je kunt de kosten voor een begrafenis betaalbaar houden door te kiezen voor een algemeen graf. Bij een algemeen graf kun je niet kiezen wie erin begraven worden. Het graf blijft gedurende vijftien jaar bestaan, zonder de mogelijkheid tot verlengen. En er mag een wat kleinere grafsteen op zodat die kosten ook lager uitvallen. Wil je liever een particulier graf waar bijvoorbeeld zowel vader als moeder in begraven kunnen worden, dan ben je duurder uit.

Kan een uitvaart ook goedkoper?

Uit voorgaand voorbeeld van de verschillende soorten graven merk je al dat eigenlijk voor alles wel een goedkoper alternatief bestaat. Vaak roepen mensen ‘doe mij maar in een kartonnen doos!’. Er bestaan inderdaad kisten van karton, maar die zijn niet eens zo heel veel goedkoper dan de goedkoopste houten kisten (van spaanplaat). Je moet dus eigenlijk heel goed kijken waar je kunt besparen. Of belangrijker nog: waar je wilt besparen. Als je hart hebt voor het milieu, dan moet je niet kiezen voor een kist van spaanplaat bijvoorbeeld.

Ik adviseer je hier graag bij. Samen kijken we naar passende alternatieven, je kunt hier zo creatief in zijn als je zelf wilt. Zelf bloemen plukken in een pluktuin. Eigen vervoer regelen. Een grote tuin van iemand ‘lenen’ voor de afscheidsbijeenkomst.

Een andere mogelijkheid is kiezen voor een aanbieder van budgetuitvaarten. Je krijgt dan niet de persoonlijke en warme begeleiding zoals ik die bied (en vele met mij), maar ongetwijfeld een nette uitvaart. Kijk wel heel goed wat je krijgt voor het genoemde bedrag. En of dat voldoet aan je wensen. Voor je het weet betaal je extra omdat je iets toch anders wilt en dan loopt het zomaar ineens op met de kosten.

De gemeente zal een uitvaart pas regelen en betalen als het echt niet anders kan. Als er geen familie is of als deze niet bekend is, er geen uitvaartverzekering is die de kosten dekt en de overledene geen vermogen achterlaat. Dan heeft de gemeente de plicht om de uitvaart te verzorgen. Dit zal altijd een sobere uitvaart zijn. Eventuele nabestaanden hebben meestal geen inspraak op de uitvaart.

Prijsvechters

Zoals in elke branche zijn er in de uitvaartbranche ook prijsvechters. Deze partijen bieden goedkope uitvaarten op basis van vaste pakketten. Hierbij komen al snel extra kosten kijken bij wensen die afwijken van een dergelijk pakket waardoor je al snel hoger uitkomt. Bij In Essentie Uitvaarten doen we dit niet. Het gaat bij mij altijd om persoonlijke aandacht en de tijd nemen om samen tot de gewenste uitvaart te komen. Ik reken een vast tarief voor mijn eigen diensten en ben transparant over de prijzen van alles wat komt kijken bij een uitvaart. Voor mij is een uitvaart pas geslaagd als alle betrokkenen tevreden zijn en de uitvaart recht doet aan de wensen van de overledene en zij die blijven.

Je verzekeren voor uitvaartkosten

Bij de generatie van mijn opa en oma was het de gewoonte om voor je kind meteen bij de geboorte een uitvaartverzekering af te sluiten. Te betalen per week, zoveel cent. Ik krijg vaak dit soort vergeelde polissen in mijn handen gedrukt. Het verzekerd bedrag is dan 100 of 200 gulden. Hoewel de maatschappijen allang niet meer bestaan, zijn dit soort polissen nog steeds geldig en krijg je je geld uitgekeerd.

Over verzekeren kan ik kort zijn: je bent altijd meer inleg kwijt dan dat het je oplevert. Als je gedurende je leven een spaarpotje kan aanleggen waar je maandelijks iets instopt voor je toekomstige uitvaart, dan is dit ook helemaal prima. De kosten voor een uitvaart zijn nou eenmaal best een heel bedrag ineens.

In de praktijk hebben veel mensen een uitvaartpolis. Meestal dekt het uit te keren bedrag een deel van de uitvaartkosten en moet je zelf nog een deel bijbetalen. Belangrijk om te vermelden is dat je (meestal) niet verplicht bent om de uitvaart te laten regelen door de maatschappij waar je bent verzekerd. Je bent vrij om een uitvaartbegeleider te kiezen die bij je past. Check dit wel goed in de polisvoorwaarden, de ‘kleine lettertjes’. Als je wilt dan kijk ik graag met je mee of ik doe navraag voor je bij de verzekeraar.

wat kost een uitvaart

Offerte op maat

Wil je graag weten waar je ongeveer op uitkomt voor de uitvaart die je voor ogen hebt, voor jezelf of een naaste? Dan is een offerte opvragen een goed idee. Het geeft een indicatie van de kosten, je weet waar je (ongeveer) op moet rekenen. En het is vrijblijvend.

Je kunt gericht bij een aantal uitvaartondernemingen die je aanspreken een offerte opvragen. Ook zijn er meer algemene websites waar je dit kunt doen, maar dan weet je niet van welke ondernemers je een reactie krijgt.

Ook hier geldt weer: kijk goed wat je krijgt voor het genoemde bedrag. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Maar voor een eerste indruk toch een goed idee. Waarschijnlijk ga je vooral op je gevoel af en let je minder op het bedrag onderaan de streep.

Elders op mijn website kun je heel eenvoudig en geheel vrijblijvend een offerte op maat opvragen. Ik ga er zorgvuldig mee aan de slag en stuur hem je toe per e-mail. Heb je vragen hierover of kan ik je ergens anders mee helpen? Ik sta je graag te woord.

Andere bezoekers lazen ook