Welke kleding draag je op een begrafenis of crematie?

Moet je in het zwart of mag meer kleur ook? Wat is passend tegenwoordig bij een uitvaart? Tot niet eens zo heel lang geleden was zwart in ons land de norm bij begrafenissen en (later) crematies. Zwart is bij ons van oudsher de kleur van rouw. Waar komt dat eigenlijk vandaan en hoe kleed je je in deze dagen voor een uitvaart?

Zwart als nationale rouwkleur

Sinds de negentiende eeuw is zwart bij ons de geldende rouwkleur. In die tijd golden er uitgebreide regels over hoe en hoelang er gerouwd moest worden. Het vermijden van glanzende stoffen en sieraden bijvoorbeeld, en voor vrouwen het dragen van een sluier. De mannen droegen een rouwband. Het dragen van rouwkleding gold voor een langere periode, opgedeeld in verschillende fases. Tegenwoordig beperkt dit zich tot de periode rondom een begrafenis of crematie. Of zelfs tot alleen de dag van de uitvaart.

Dit geldt tenminste voor de westerse cultuur. Andere culturen gaan hier weer anders mee om. In veel landen in Zuidoost-Azië zoals China en Japan is bijvoorbeeld wit de kleur van rouw.

Waar de kleur zwart als nationale rouwkleur in Nederland zijn oorsprong vindt, is niet helemaal duidelijk. Het kan ontstaan zijn doordat in de vroege middeleeuwen adellijke vrouwen die weduwe waren geworden, zich terugtrokken in een klooster. In het klooster droegen de nonnen voornamelijk zwart, wat de weduwen overnamen. Deze dracht werd geleidelijk ook de dracht voor buiten het klooster (bron: Wikipedia).

Welke kleding draag je op een begrafenis of crematie? Algemene richtlijnen

Wat draag je naar een begrafenis of crematie? Tegenwoordig hoef je niet meer per se in het zwart naar een begrafenis of uitvaart. Algemene richtlijnen zijn dat donkere kleuren op een uitvaart nog steeds gezien worden als teken van respect en medeleven. Denk aan zwart, grijs en donkerblauw. Als je twijfelt, dan zit je met deze kleuren altijd goed.

Het zal ook per familie verschillen wat passend is. Vaak voel je dat zelf wel aan. Bij de ene familie past formele kleding zoals een pak met stropdas voor de heren en een jurk met jasje voor de dames. Bij de andere familie kan het wat losser met een donkere (spijker)broek met overhemd voor de mannen en een jurk met een vestje voor de dames. 

Het getuigt in ieder geval van respect naar de overledene en de familie toe als je zorg aan je kleding hebt besteed. Kleding met felle kleuren of drukke patronen is (meestal) niet gepast, net als heel uitbundige sieraden en een korte broek. Doe net even wat meer je best om netjes te verschijnen en kom niet in je alledaagse kleding. Een spijkerbroek kan, maar dan wel zonder gaten en het liefst in een donkere kleur.Welke kleding draag je op een begrafenis of crematie dresscode uitvaart kledingvoorschriften

Specifieke dresscode

Soms staat op de rouwkaart een specifieke dresscode vermeld. Uitvaarten worden steeds persoonlijker, met een unieke kist en bijzonder rouwvervoer. Een specifieke dresscode kun je hierbij laten aansluiten.
Oma hield van rood‘, ‘kom zoals je bent‘ of ‘graag in lichte kleuren komen‘ (vaak bij baby- en kinderuitvaarten). Het is fijn voor de familie als je je hier zoveel mogelijk aan kan houden.

Als een bepaalde kleur staat vermeld, dan is het passend om een accent in je kleding in die kleur te dragen. Een sjaal, stropdas of jasje met die kleur erin. Je hoeft niet helemaal in die kleur te verschijnen, maar het geeft al een mooi effect als iedereen een kleurrijk accent draagt.

‘Kom zoals je bent’ is wat lastiger misschien. De familie geeft hiermee aan dat je je niet formeel en in het zwart hoeft te kleden als dat niet je stijl is. Draag in dit geval iets waar je je fijn in voelt, maar wel netjes en zonder gaten.

Schoenen en accessoires

Kies bij voorkeur voor dichte schoenen of pumps. Ook als het heel warm is. Slippers, sneakers en sandalen zijn niet echt gepast op een uitvaart. Hoewel ik ze regelmatig wel tegenkom (ook slippers), dus die grens is vaag. Een mooi sandaaltje voor vrouwen kan natuurlijk prima.

Voor accessoires geldt: niet te uitbundig. Niet een hele rits rinkelende armbanden of veel bling-bling om je nek. Dit komt feestelijk over en is vaak niet passend. Sieraden mag natuurlijk, op een ingetogen manier is dan het advies.

Hoeden worden niet veel meer gedragen op een uitvaart, maar het mag wel. Zorg ervoor dat het niet een te grote of uitbundige hoed is. Ook hier geldt: ingetogen en in een passende kleur.

Tot slot

Twijfel je wat je aan moet trekken naar een begrafenis of crematie? Staat er niks op de kaart vermeld of is het een uitvaart uit een andere cultuur waar je niet bekend mee bent? Vraag het dan na bij de familie of andere genodigden uit je kring. Samen kom je er wel uit. Onthoud: jij bent niet het middelpunt die dag, je bent er om een eerbetoon te brengen aan de overledene.

Heb je een vraag over het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, kist of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook

Natuurbegraafplaats Schapenmeer natuurbegraven duurzaam begraven milieuvriendelijk begrafenis

Natuurbegraafplaats Schapenmeer

Natuurbegraafplaats Schapenmeer is een van de vijf natuurbegraafplaatsen in Gelderland. De begraafplaats ligt in een bosgebied vlakbij Vorden, achter de Algemene Begraafplaats van Vorden. Natuurbegraven is

Lees verder »
Crematorium De Omarming Zutphen crematorium in Zutphen werkbezoek kennismaken afscheid nemen

Afscheid in crematorium de Omarming

Crematorium de Omarming in Zutphen biedt verschillende mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid. Het is een moderne locatie en ademt tegelijkertijd een huiselijke sfeer. Alle soorten

Lees verder »