Wat moet en wat mag bij een uitvaart?

Wat moet en mag eigenlijk bij een uitvaart? Regelmatig krijg ik bij families opmerkingen te horen als: ‘ik heb hier geen ervaring mee, ik weet niet hoe het moet’, ‘ik doe dit voor het eerst’, ‘hoe hoort het eigenlijk?’. Ik snap dat wel, de uitvaartwereld is voor de meesten een onbekende wereld. Gelukkig dat er uitvaartbegeleiders zijn zoals ik, die je aan de hand kunnen nemen en kunnen adviseren.

Hieronder beschrijf ik kort een aantal misverstanden en geef tekst en uitleg over hoe het dan wel zit. Er is namelijk weinig dat echt moet en veel dat mag.

In een kist, moet dat?

Nee, dat moet niet. Wat wel moet, is een overledene ‘omhullen’. Hiervoor wordt een kist het meest gebruikt. Vaak zijn ze van hout, maar een rieten mand zie je ook steeds meer.
Een alternatief is om iemand te omhullen in een wade en op een baarplank te leggen. Die wade kan zelf gemaakt zijn of besteld worden bij iemand die ze professioneel maakt. Je moet er rekening mee houden dat je in een wade de contouren van het lichaam ziet, dit kan confronterend zijn. Overigens mag je een kist ook zelf maken, mits die het gewicht van de overledene kan houden.

Moet het afscheid in de aula van crematorium of begraafplaats plaatsvinden?

Nee, dat hoeft niet. Het staat je vrij om de afscheidsbijeenkomst op elke andere plek te houden, zolang dat te organiseren valt. Ook thuis is een mogelijkheid, in je eigen vertrouwde omgeving. In je eigen tuin bijvoorbeeld, of schuur of stal.
Vaak kiezen mensen wel voor de aula van een crematorium omdat de overledene daar al is opgebaard. Alle faciliteiten zijn aanwezig en het is een soort van makkelijk. Op een andere locatie ben je echter wat vrijer in je tijd en aankleding. Het voelt wellicht wat minder stijf. Er is in ieder geval voor elk wat wils.

Welke onderdelen moet de afscheidsbijeenkomst hebben?

Ook hierin ben je vrij. De meeste mensen vullen een afscheidsbijeenkomst in met voordrachten, muziek en vaak een fotopresentatie. Samen naar een video kijken over iemands leven kan ook, een ritueel uitvoeren waarbij je kaarsen laat rondgaan, vrienden van vroeger een lied laten zingen, het orkest waarin de overledene speelde live laten spelen op de uitvaart… Er is van alles te bedenken wat past bij jouw naaste die is overleden. Het belangrijkste is om het zo vorm te geven dat het je troost biedt en de overledene eer aandoet. Een poosje bij je overleden dierbare zijn, herinneringen ophalen en wat muziek luisteren kan ook. Klein en intiem of een bijeenkomst met veel mensen, het mag allemaal.

Wat is wel verplicht bij een uitvaart?

Wat wettelijk moet is aangifte van overlijden doen bij de gemeente waar iemand is overleden vóór de uitvaart plaatsvindt. Dit doet de uitvaartbegeleider meestal. Ook moet iemand begraven of gecremeerd worden na minimaal 36 uur en maximaal zes werkdagen na de dag overlijden. Dit geldt bij een natuurlijk overlijden. Bij een niet-natuurlijk overlijden kunnen andere regels gelden, daar zal je uitvaartbegeleider je bij helpen. 
Wat ten slotte ook moet is je dierbare overledene omhullen, in een kist, mand of wade.

Heb je een vraag, over bijvoorbeeld je uitvaartverzekering, of over het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, omhulsel of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook

Bijzondere rouwauto's kinderrouwauto mini witte rouwauto lijkwagen rouwwagen vervoer overledene

Bijzondere rouwauto’s

Voor ieder wat wils met deze bijzondere rouwauto’s. Als een overledene overgebracht moet worden van het rouwcentrum naar het crematorium bijvoorbeeld, dan wordt daar vaak

Lees verder »