Veraarden, nieuwe keuze?
Veraarden is een mogelijk nieuwe keuze van lichaamsbestemming. Een natuurlijk alternatief voor begraven en cremeren. Bij veraarden transformeert het lichaam van de overledene tot voedzame aarde. Zo wordt je na je overlijden deel van de natuurlijke kringloop. Hoewel het nog niet is toegestaan in Nederland, is er een groeiende belangstelling voor. Deze mogelijkheid voor een duurzame lichaamsbestemming wordt dan ook volop onderzocht. Ik vertel er je graag meer over.
Hoe werkt veraarden?
Naast de mogelijkheid van begraven, natuurbegraven, cremeren en resomeren, wordt een nieuwe vorm van lichaamsbestemming onderzocht: veraarden. Hierbij transformeert het lichaam tot voedzame aarde via een gecontroleerd proces. Een overledene wordt in een bed gelegd van een organisch mengsel met onder andere hooi en stro, waar zich micro-organismen in bevinden die het lichaam verteren. Veraarden gebeurt bovengronds, in een afgesloten cabine binnen in een gebouw. Zo kunnen de omstandigheden van het veraarden ideaal gehouden worden.
Dit transformatieproces duurt zo’n veertig dagen. Het eindresultaat is voedzame aarde, ook humus of compost genoemd. Daarom wordt deze methode ook wel humaan composteren of humusatie genoemd. Deze aarde is rijk aan allerlei mineralen om bomen mee aan te planten en nieuw leven mee te voeden.
Waar gebeurt veraarden al?
Veraarden is momenteel toegestaan op twee plekken op de wereld: in de Amerikaanse staat Washington en de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. In Washington is veraarden sinds 2019 toegestaan, na jaren van onderzoek, crowdfunding en lobby vooraf. In 2021 werd de eerste locatie geopend: Recompose. In Sleeswijk-Holstein heeft het bedrijf Meine Erde in 2022 een eerste locatie geopend.
Of en wanneer veraarden in Nederland mogelijk zal zijn is nog niet duidelijk. De Wet op de Lijkbezorging wordt momenteel geactualiseerd. De ontwikkelingen in Duitsland bieden wellicht perspectief voor een legalisatie hier.
Verdere ontwikkeling
De Stichting Veraarden zag op 21 april 2023 het levenslicht. Deze stichting organiseert verschillende activiteiten om veraarden een bredere bekendheid te geven, voor te lichten én mensen uit verschillende disciplines mee te laten denken. Want deze nieuwe methode brengt óók allerlei vraagstukken met zich mee. Eén van deze vraagstukken is de bestemming van de aarde: wat is betekenisvol én zinvol om met deze uiteindelijke aarde te doen?
Meer informatie vind je op de website van Stichting Veraarden. Bij het toestaan van een nieuwe vorm van lichaamsbestemming komt veel kijken. Het is mogelijk de stichting hierbij te steunen. Hierover vind je ook meer informatie op hun website.
Heb je hier een vraag over, of bijvoorbeeld over je uitvaartverzekering, het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de auto, omhulsel of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.
Andere bezoekers lazen ook
Natuurbegraafplaats in Gelderland
Begraven op een natuurbegraafplaats betekent iemand teruggeven aan de natuur. Het is de meest natuurlijke manier om je dierbare te begraven, in een graf dat
Een wade om je dierbare in te wikkelen
Een wade is een doek waar je je overleden dierbare inwikkelt. Ook wel lijkwade, uitvaartwade, afscheidswade of wikkeldoek genoemd. Een wade om je dierbare in
Natuurbegraafplaats Schapenmeer
Natuurbegraafplaats Schapenmeer is een van de vijf natuurbegraafplaatsen in Gelderland. De begraafplaats ligt in een bosgebied vlakbij Vorden, achter de Algemene Begraafplaats van Vorden. Natuurbegraven is