Herdenken op WereldLichtjesDag

WereldLichtjesDag is er ieder jaar op de tweede zondag in december. Wereldwijd herdenken mensen op die dag (hun) overleden kinderen. Dit doen zij thuis of door bij elkaar te komen en om 19.00 uur lokale tijd een kaarsje aan te steken. Door de verschillende tijdzones ontstaat zo een golf van licht. De wereld wordt een klein beetje lichter voor degene die hun kind(je), broer, zus of kleinkind hebben verloren. Zij zijn niet alleen in hun verdriet. Lees hier meer over hoe en waar we WereldLichtjesDag in Nederland vieren.

Het ontstaan van WereldLichtjesDag

WereldLichtjesDag is in 1997 in Amerika ontstaan als ‘Worldwide Candle Lighting’. Het is bedacht en in de wereld gezet door The Compassionate Friends, een organisatie die ouders, hun familie en hun omgeving steun biedt na het verlies van een kind. Wat begon als een kleinschalig initiatief, is uitgegroeid tot een wereldwijde herdenking. Elke tweede zondag in december worden er zowel georganiseerde bijeenkomsten gehouden als informele herdenkingen in huiselijke kring. Het gemeenschappelijke is dat iedereen om 19.00 uur lokale tijd een kaarsje aansteekt, of je dat nou thuis doet of tijdens een bijeenkomst elders. Het mooie is dat door de verschillende tijdzones, elk uur ergens op de wereld kaarsjes worden aangestoken. Echt een golf van licht.

Wereldlichtjesdag herdenking overleden kinderen herdenken kaarsje branden in het licht zetten

WereldLichtjesDag in Nederland

Het vieren van WereldLichtjesDag in Nederland is een initiatief van Amelius, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de advisering en levering van producten voor baby- en kinderuitvaarten. Amelius introduceerde deze herdenking in 2006 in Nederland, in Apeldoorn. Inmiddels zijn er meer dan honderd locaties in Nederland en België waar mensen samen kunnen komen om te herdenken. Om te luisteren naar muziek, troostende woorden en gedichten. In 2022 valt deze dag op zondag 11 december. Op de website van WereldLichtjesDag kun je zien in welke plaatsen bijeenkomsten worden georganiseerd, hoe laat en waar.

In Apeldoorn is er bijvoorbeeld een bijeenkomst in Park Berg en Bos. Er is een speciale WereldLichtjesDag boom waar hartjes in worden gehangen met de namen van de overleden kinderen. Deze hartjes worden bij de ingang uitgedeeld en kunnen daar worden beschreven, maar je kunt via de website ook thuis alvast een hart printen en beschrijven. Ter nagedachtenis aan jouw overleden kind, kleinkind, broer of zus. Samen met muziek, mooie woorden van ouders en natuurlijk het aansteken van de kaarsen, wordt er een verbindende en troostende bijeenkomst van gemaakt.

Of je nou naar een bijeenkomst gaat of thuis een kaarsje aansteekt, je weet dat je niet alleen bent. Ik zal in ieder geval een kaarsje aansteken voor mijn zus Suzanne, die als baby maar even hier is geweest.

Heb je een vraag over WereldLichtjesDag, of over het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook