Rouw tijdens de feestdagen

Rouw om je naaste die is overleden of ernstig ziek is, kan tijdens de feestdagen extra moeilijk zijn. Kerst, oud & nieuw, een verjaardag, Pasen, het vieren en samenzijn ziet er nu anders uit. Misschien is dat dit jaar wel voor het eerst. Ken je dat gevoel dat je de hele boel het liefst wil overslaan en met een dekentje op de bank wil kruipen? Hoe ga je hiermee om? En voor degene die iemand in rouw in zijn omgeving heeft, hoe kun je steun bieden? Lees verder voor ideeën en bemoedigende woorden.

Rouw tijdens de feestdagen: niks moet

Tijdens feestdagen zoals kerst, oud & nieuw, verjaardag of Pasen voel je het misschien nog meer dan anders: er ontbreekt iemand. Je dierbare is overleden of is ernstig ziek en ligt in het ziekenhuis of hospice. Jullie hadden zo je eigen manier en tradities om samen de feestdagen te vieren. Dat ziet er allemaal anders uit nu. Iedereen lijkt in feeststemming, maar jij voelt je verdrietig en somber. Het voelt oneerlijk.

Het is misschien een open deur, maar ik denk dat het het belangrijkst is dat je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. En bedenk dat niks moet. Wat wil jij? Omring je alleen met mensen die je echt wilt zien. Het kan fijn zijn om samen herinneringen op te halen, om degene die je zo mist te herdenken. In gedachten is hij of zij er echt wel bij. Maar ook niemand willen zien mag. Je omgeving snapt (hopelijk) heus wel dat het lastig voor je is om in het feestgedruis te stappen. Maar voel je ook vooral niet schuldig als je wél behoefte hebt aan feestgedruis. Iedereen gaat op zijn eigen manier met rouw om.

Steun aan iemand in rouw

Iemand in rouw willen steunen, tijdens de feestdagen en ook daarbuiten, kan als een uitdaging voelen. Hoe steun je iemand die diep verdrietig is? Mijn advies zou zijn om het gewoon te vragen. Waar heb je behoefte aan, wat kan ik voor je doen? Niet ‘bel me als je wat nodig hebt’. Die stap is vaak te groot voor een rouwende. Vraag actief ‘wat kan ik voor je doen’? Vaak is een luisterend oor bieden al voldoende, en hoef je zelf niet zoveel te zeggen. Of samen een wandeling maken, koken voor de ander, samen een serie kijken.

Denk er niet te moeilijk over, een beetje troost bieden zit ‘m in kleine dingen. En wees niet bang voor de emotie van de ander, laat de tranen er maar gewoon zijn. 

Wil je eens van gedachten wisselen over bovenstaande? Of heb je een vraag over het voorbereiden of regelen van een begrafenis of crematie? Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt bij een uitvaart. Of dit nu gaat om de locatie, specifieke wensen van de overledene of nabestaanden, de kist of de aankleding. Bel of mail me gerust, ik sta je graag te woord, volledig vrijblijvend.

Andere bezoekers lazen ook